Dětští lékaři asi začnou brát sponzorské dary, aby praxe přežily

13. 6. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dětští lékaři asi začnou brát za péči sponzorské dary, aby praxe přežily nynější nevyrovnanou ekonomickou situaci. "Nechceme brát děti jako rukojmí, ani nechceme zavřít ordinace, ale VZP platí s velkým zpožděním a nám hrozí krach..."


PRAHA - Dětští lékaři asi začnou brát za péči sponzorské dary, aby praxe přežily nynější nevyrovnanou ekonomickou situaci. „Nechceme brát děti jako rukojmí, ani echceme zavřít ordinace, ale Všeobecná zdravotní pojišťovna platí s velkým zpožděním a nám hrozí krach,“ řekl mluvčí Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Milan Kudyn.

Praktici pro dospělé zatím podle svého mluvčího Jana Jelínka kroky zvažují.

„Aktivizujeme sít regionálních zástupců a zjišťujeme, jaké je v regionech zpoždění plateb, zda VZP nabízí splátkové kalendáře, nebo dává poloviční zálohy. Zřejmě v úterý se sejde porada krizového štábu,“ řekl Jelínek.

Největší zdravotní pojišťovna v zemi, u níž je téměř 70 procent obyvatel, platí podle nařízení vlády za péči v nemocnicích a za léky více, než si může z vybraného pojistného dovolit.

Podle praktiků dovedlo systém do propadu nekompetentní rozhodování vedení rezortu. Ministryně zdravotnictví Marie Součková sdělila, že všechny navrhované změny mají jediný cíl: aby peníze vybrané od občanů sloužily především jim a zdravotníkům.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?