Dětští lékaři se brání proti praxi rodinných lékařů

23. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Proti ministerským návrhům zavést rodinné doktory bojují dětští lékaři veřejnou peticí. Změnou stávajícího odděleného systému lékařských praxí pro děti a dospělé by podle nich trpěly nejvíce právě děti...


PRAHA -

„Zavedení rodinných lékařů by znamenalo zhroucení celého stávajícího systému primární péče. Znamenalo by to i technické komplikace, jako míšení dospělých a dětských pacientů, nebo změny požadavků na technické a věcné vybavení ambulancí,“ řekla předsedkyně odborné společnosti dětských lékařů Hana Cabrnochová.

Ministryně zdravotnictví Marie Součková chce sjednotit systém dalšího vzdělávání pro praktické lékaře i pediatry. Jeho výhodu vidí v rozšíření možností dětských lékařů poskytovat péči starším pacientům a naopak praktických lékařů léčit i děti.

Lékaři, kteří by na rekvalifikaci přistoupili, by měli širší spektrum svých činností jako rodinní lékaři.


Pro pediatry je představa rekvalifikace nepřijatelná. Znamenala by totiž přerušení praxe až na tři roky.

Podle dětských lékařů je to krok zpátky. „Dítě má úplně jiné požadavky na léčení než dospělý pacient. Navíc to není ani evropský trend, jak tvrdí ministerstvo,“ řekla Cabrnochová.

Systém rodinných lékařů funguje pouze v šesti z 34 evropských zemí. „Ve 12 státech existuje v primární péči takzvaný pediatrický systém, kdy primární péči zajišťují dětští lékaři. Sem patří i Česká republika,“ uvedla lékařka. Kombinovaný systém, kdy se o děti starají pediatři i praktici, funguje v 16 státech.

Systém rodinných lékařů by mohl podle sdružení fungovat pouze v odlehlých lokalitách nebo místech s malým osídlením.

V současné době si v zemi 30 z 2200 pediatrů doplnilo atestaci ze všeobecného lékařství, aby mohli léčit dospělé i děti, uvedla Cabrnochová.

Model „malých praxí“ však funguje pouze s přispěním zdravotních pojišťoven a je neudržitelný pro celou zemi.

Petici proti omezování a rušení dětských ambulancí mohou zájemci podepsat v ordinacích všech dětských lékařů. Počátkem února chce sdružení o výsledcích petice informovat poslance.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?