Diabetická dieta

11. 5. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Diabetes mellitus je jedním z nejčastějších onemocnění na světě a prevalence stále stoupá. Asi 90 % ze všech onemocnění ve vyspělých zemích tvoří diabetes mellitus 2. typu, v rozvojových zemích pak tvoří pacienti s diabetem 2. typu téměř 100 % všech diabetiků. I v České republice se za posledních 30 let prevalence diabetu mellitu zdvojnásobila a podle epidemiologických údajů je v České republice hlášeno 750 000 diabetiků.


Nefarmakologická léčba tvoří základ léčby u diabetu mellitu 2. typu. Zahrnuje volbu individuálně stanovených dietních opatření a fyzické aktivity. Ošetřující lékař stanoví energetický obsah stravy podle tělesné hmotnosti, věku a režimu pacienta a rozhodne, zda postačuje diabetická dieta nebo zda bude vhodnější dieta redukční (u obézních pacientů). V současné době je léčeno jen dietou 30 % diabetiků, u ostatních diabetiků je dieta vždy součástí komplexní terapie.

Příjem bílkovin u pacientů s diabetem by se měl pohybovat v rozmezí 10–20 % z celkového denního příjmu, což odpovídá 1–1,5 g na kilogram normální hmotnosti. Množství bílkovin ve stravě se snižuje u pacientů s renální insuficiencí nebo manifestní neuropatií (na 0,8 g/kg/den).

Celkový příjem tuků se doporučuje snížit na 35 % celkového denního příjmu. U pacientů s nadváhou či obezitou by neměl denní příjem tuků převyšovat 30 % z celkového denního příjmu. Monoenové mastné kyseliny, jejichž dobrým zdrojem je olivový olej, mohou tvořit 10–20 % z celkové energie, protože příznivě ovlivňují spektrum lipidů a nemají negativní vliv na kompenzaci diabetu. Polyenové mastné kyseliny (omega 6 mastné kyseliny, jejichž zdrojem je sojový olej, a omega 3 mastné kyseliny obsažené v rybím tuku) mají tvořit 10 % energetického příjmu. V jídelníčku diabetika by proto měly být 2–3 rybí pokrmy týdně. Dietu je dobré obohatit i o řepkový olej, ořechy a listovou zeleninu. Denní příjem cholesterolu by neměl být vyšší než 300 mg. U pacientů, kteří mají vyšší hladinu LDL cholesterolu jen 200 mg za den.

Sacharidy v jídelníčku diabetika tvoří 45–60 % z celkového denního příjmu, mělo by se jednat o sacharidy bohaté na vlákninu, vitaminy a minerální látky a s nízkým glykemickým indexem. Denně by ve stravě diabetika mělo být 40 g vlákniny, proto se doporučuje konzumovat zeleninu a ovoce alespoň 5krát za den, porci luštěnin 5krát do týdne a denně zařazovat pekárenské výrobky bohaté na vlákninu. Padesát procent vlákniny by měla tvořit vláknina rozpustná. Do celkového množství sacharidů se započítává i sacharóza, jejíž příjem nesmí být vyšší než 10 % z celkového denního příjmu (do 50 g za den). Pacienti mohou pro slazení využívat náhradní sladidla.

U diabetiků je velice důležitý dostatečný příjem tekutin. Hyperglykemie vede ke zvýšeným ztrátám tekutin, které je nutné hradit jejich zvýšeným příjmem. Na dodržování pitného režimu je třeba dávat velký pozor i u pacientů s opakujícími se močovými infekcemi. Velice diskutovaným tématem je konzumace kávy u diabetiků. Úplný zákaz konzumace kávy se nedoporučuje, protože zachování alespoň některých návyků je zejména pro starší pacienty důležité.

Alkohol je bohatým zdrojem energie a vede ke zvyšování krevního tlaku a triglyceridů, samozřejmě i nárůstu obezity. Zda diabetikovi povolit denní příjem 10 g alkoholu u žen a 20 g alkoholu u mužů je tedy vždy na individuálním posouzení zdravotního stavu pacienta lékařem. Abstinence je nutná během těhotenství, osob s pankreatitidou, u alkoholiků, pacientů s výraznou hypertriglyceridemií, poruchou erekce a pokročilou neuropatií.

Vzhledem k tomu, že použití suplementů obsahujících antioxidanty, ale i stopové prvky, chrom, vlákninu nebylo u diabetiků testováno v dostatečně dlouhých studiích, doporučuje se příjem antioxidantů (tokoferol, vitamin C, betakaroteny, vitamin E, flavonoidy, selen…) z pestré a vyvážené stravy. Stejně jako ostatní populace by neměli diabetici konzumovat více než 6 g soli denně. Denní příjem soli se ještě více snižuje u pacientů s hypertenzí. U starších diabetiků s rizikem osteoporózy se doporučuje 1500 mg vápníku denně. U ostatních diabetiků v dávce 800–1000 mg. Nejlepším zdrojem vápníku, kromě máku, jehož větší konzumace je problematická (v potravinách je mák často doprovázen jednoduchými cukry), jsou mléčné výrobky. Bohužel na našem trhu je mléčných výrobků vhodných pro diabetiky stále velmi málo. Výrobci potravin často zakysané mléčné výrobky doslazují jednoduchými cukry, což tyto výrobky vylučuje z jídelníčku diabetika.

Na rozdíl od mléčných výrobků existuje celá řada „dia“ sladkých potravin (pečivo, sušenky, čokolády, džemy), které obsahují hodně tuků a energie. V rámci edukace dietní sestrou by měl být pacient s diabetem vždy upozorněn na záludnost těchto potravin. Naopak pacientům by měly být doporučeny nízkoenergetické potraviny (snížená kalorická hodnota o více než 30 % oproti množství energie ve srovnatelném výrobku), např. nápoje nebo zakysané mléčné výrobky.

Jedním z vhodných zakysaných mléčných výrobků doporučených pro diabetiky je jogurt Activia Lehká & Fit (ve všech příchutích), který obsahuje v kelímku okolo 7 g sacharidů a pouhých 1,8 g tuku. Rovněž jogurtové nápoje Activia Lehká & Fit, které obsahují v porci (200 g) 9,6 g sacharidů = 1 chlebovou jednotku a 3,3 g tuku jsou výrobkem vhodným pro diabetiky, což výrobce deklaruje na obalu a usnadňuje tak pacientům s diabetem nákup vhodných potravin. Dalším vhodným mléčným výrobkem určeným pro diabetiky je Actimel 0,1%, který je slazen náhradními sladidly a obsahuje jen 0,1% tuku. Kromě výše zmíněných výhod mají tyto dva výrobky jednu maličkost navíc: obsahují probiotické kultury, jež mají prokazatelně pozitivní vliv na zdraví lidského organismu.


Mgr. Pavlína Zdeňková Kroužková, Dietologické centrum Praha

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?