Diabetologické dny upozornily na nové metody v diagnostice

28. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
650 tisíc Čechů trpí cukrovkou. Přitom až 200 tisíc diabetiků o své nemoci neví. "Výzkumy potvrdily, že se choroba posouvá do dětských let," varovali lékaři na diabetologických dnech v Luhačovicích...


LUHAČOVICE - Více než 650 tisíc Čechů trpí cukrovkou. „Výzkumy potvrdily, že se choroba posouvá do dětských let,“ varoval na 39. diabetologických dnech místopředseda České diabetologické společnosti Jan Škrha.

Na třídenní konferenci se do Luhačovic sjeli lékaři z ČR, Slovenska, Francie, Velké Británie. Podle účastníků se rostoucí výskyt cukrovky částečně souvisí s lepším vyhledáváním postižených.


V české populaci je až 200 tisíc diabetiků, kteří o své nemoci nevědí. Pokud by léčbu zahájili včas, mají naději, že zůstanou u tablet.

„České zdravotnictví se nemusí obávat vstupu země do Evropské unie. Z hlediska léčby se můžeme srovnávat s nejvyspělejšími skandinávskými zeměmi,“ uvedl Škrha. Dodal, že cukrovka je ale ekonomicky náročná nemoc a náklady na život diabetika jsou podle studií až dvojnásobné.

Diabetologických dnů se zúčastnilo na 600 lékařů a 165 zdravotních sester. Zdravotnice se zabývaly rovněž edukačně motivačním programem Svazu diabetiků ČR, podle něhož s pacienty probírají principy léčby, včetně diety a pohybové aktivity.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?