Diag Human: Ministerstvo jen říká, že chce zrušení mlčenlivosti

9. 5. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo odmítá návrhy dohod, které mu Diag Human předložil, a trvá na zdlouhavém soudním zrušení závazku; žádost ale podle dostupných informací podalo formálně nesprávně...


PRAHA - Ministerstvo zdravotnictví podle společnosti Diag Human zatím jen slovně prohlásilo, že chce zrušit povinnost mlčenlivosti o okolnostech smlouvy, podle níž stát vyplatil firmě 326 milionů korun za poškození jejího jména. Ministerstvo odmítá návrhy dohod, které mu Diag Human předložil, a trvá na zdlouhavém soudním zrušení závazku; žádost ale podle dostupných informací podalo formálně nesprávně. ČTK o tom včera informoval mediální zástupce společnosti Daniel Častvaj.

Ministryně zdravotnictví Marie Součkové včera ČTK znovu řekla, že návrh firmy na společné prohlášení o některých okolnostech smlouvy odmítla, protože by to neznamenalo zrušení článku smlouvy o mlčenlivosti. „Já nemohu přistoupit na dohodu, kde druhá strana nechtěla vypustit ten článek, naopak navrhovala pouze úpravu a stvrzení smlouvy dodatkem,“ uvedla.


Dále čtěte:
Kauza Diag: Součková odvolala náměstkyni
Stát zaplatil 327 miliónů za urážku firmy
Diag Human chce dohodu o zrušení mlčenlivosti, Součková to vítá

Podle Častvaje se případ proto zřejmě vrátí k rozhodčímu senátu. „Vzhledem k dosavadnímu vývoji sporu lze předpokládat, že toto řešení - které Diag Human nepodporuje - bude mít pro ČR mnohem nepříznivější dopad“, než kdyby ministerstvo přistoupilo ke smírčí dohodě, kterou mu Diag Human navrhl.

Součková si nemyslí, že by případné vrácení případu k rozhodčímu senátu mělo pro stát větší finanční dopad. „To je možná mínění druhé strany, já si myslím pravý opak,“ řekla. Argumenty pro to má, ale hovořit prý o nich bude až v pravý čas.

Za pomluvy Častvaj označil různá tvrzení, že majitel Diag Human Josef Šťáva spolupracoval s komunistickou rozvědkou, byl členem KSČ nebo obchodoval se zbraněmi. Odmítl také to, že by za ministerstvo zdravotnictví jednal s firmou Karel Srba, který později pracoval jako sekretář ministra zahraničí Jana Kavana. Společnost podle Častvaje doufá, že tyto „dezinformace“ nešíří státní orgány, pozastavil se nad zpochybňováním dosavadních rozhodnutí v rozhodčím řízení.

Firma Diag Human, podle Častvaje ještě pod názvem Conneco, marně usilovala počátkem 90. let o obchod s krevní plazmou z českých transfuzních stanic. Po nepříznivém vyjádření tehdejšího ministra zdravotnictví Martina Bojara ale z obchodu sešlo. Současný kabinet již firmě odškodné vyplatil. Částka za ušlý zisk a úroky by však mohly dosáhnout až šesti miliard.

Diag Human tvrdí, že článek o mlčenlivosti obou stran o případu byl do dokumentu vložen na žádost ministerstva. „Domnívám se, že to vzniklo tak, že Diag Human promine státu část úroků a výměnou za to bude ministerstvo mlčet,“ uvedl naopak Michal Pohanka, který byl tehdy náměstkem ministra Bohumila Fišera (ČSSD). Ten podle vyjádření vicepremiéra Pavla Rychetského dohodu s firmou podepsal.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?