Diag Human se cítí poškozena výroky politiků, smír ale neodmítá

22. 4. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ve vůbec první veřejné reakci společnost uvedla, že je poškozována dezinformacemi o průběhu sporu a že povinnost mlčet o jeho okolnostech navrhla Česká republika. V prohlášení označila za účelné, aby veřejnost...


PRAHA - Nelibost nad výroky zástupců států včera vyjádřila společnost Diag Human, která měla v 90. letech zájem o obchodování s krevní plazmou z českých transfuzních stanic, ale z obchodu sešlo. Za ušlý zisk a úroky nyní podle některých zdrojů chce čtyři až šest miliard. Kabinet Vladimíra Špidly jí vyplatil 326 milionů korun za to, že se o ní před deseti lety vyjádřil nepříznivě tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar. Firma Diag Human včera nicméně vyjádřila připravenost ke smírnému vyřešení sporu.

Ve vůbec první veřejné reakci společnost uvedla, že je poškozována dezinformacemi o průběhu sporu a že povinnost mlčet o jeho okolnostech navrhla Česká republika. V prohlášení poskytnutém ČTK označila za účelné, aby veřejnost byla o podstatě věci informována. Právě souhlasem firmy podmiňovala ministryně zdravotnictví Marie Součková (ČSSD) zveřejnění dalších informací.

Povinností mlčet dosud odůvodňovala Součková to, proč nemůže zveřejnit všechny informace o případu. Ve čtvrtek neskrývala, že s vyplacením peněz není spokojena. Více ale nechtěla kvůli závazku mlčenlivosti říci. V neděli ČTK řekla, že požádá soud o zproštění mlčenlivosti. „Pokud mě soud mlčenlivosti zbaví, jsem připravena podat občanům veškeré informace,“ uvedla.

„Návrh vzájemného závazku mlčenlivosti předložila Česká republika. Přesto, že společnost Diag Human je poškozována dezinformacemi o průběhu sporu, dosud svoji povinnost respektovala a aktuální mediální výstupy nijak nekomentovala,“ uvedla firma. V prohlášení napsala, že jí „nejsou srozumitelná některá prohlášení představitelů státu“. Považuje za účelné, aby veřejnost byla informována o podstatě věci. Už ve čtvrtek prý navrhla Součkové, aby veřejnost byla náležitě informována oběma stranami.

„Společnost Diag Human v minulosti mnohokrát nabízela vládě ČR dohodu, která by pro státní rozpočet byla mnohem šetrnější než plné důsledky soudního či rozhodčího řízení. Bude i nadále usilovat nejenom o vzájemné korektní a otevřené informování veřejnosti, ale i o konečné smírné řešení celého sporu,“ uvedla firma.

Součková v neděli řekla, že do budoucna uvažuje i o tom, že by se sporem firmy se státem namísto rozhodčího senátu zabýval soud, který by vše řádně vyšetřil. Firma ale upozornila na to, že rozhodčí řízení je rovnocenná alternativa soudního řízení a že uzavření rozhodčí smlouvy v roce 1996 jí navrhla ČR sama.

Ministerstvo zdravotnictví vyhlásilo začátkem 90. let soutěž na zpracování krevní plazmy, do které se spolu s dánskou firmou Novonordisk přihlásila i firma Diag Human, tehdy se jmenovala Conneco. Když tehdy Bojar vysvětloval firmě Novonordisk, proč zakázku nezískala, použil v souvislosti s Diag Human podle Mladé fronty Dnes výraz „pochybná firma“.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?