Diag Human - už chybí jenom vražda

29. 10. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Když člověk slyší jméno Diag Human často si raději zacpe uši - obrazně i doslova. Prostě vypne. Tahle kauza se táhne už 14 let. Dost dlouho na to, aby si nikdo pořádně nepamatoval jak to všechno začalo a o co tam jde.


Nikdo z politiků s tím pokud možno nechce mít nic společného, do rozplétání téhle šmodrchanice se nikomu nechce. Což je ovšem ideální podhoubí pro to, aby se v už tak podivné kauze děly nové a nové podivnosti.

A že se tedy dějí. Některé události ve sporu státu s Diag Human totiž nasvědčují tomu, že zástupci státu vědomě zneužívají justici. Cíleně pracují s vědomím, že pokud se daný případ dostane ke konkrétnímu soudci, soudce rozhodne tak, jak si přejí.

A to by nás mělo zdvihat ze židle bez ohledu na to, zda jde o Diag Human, či jakýkoli jiný soudní spor.

I když to může znít komplikovaně, důkaz je prostý. Když stát v srpnu 2008 prohrál s Diagem Human arbitráž, rozhodl se v souladu se zájmy České republiky odvolat a iniciovat tak vznik přezkumné arbitráže a jmenování nových arbitrů.

Z vládních materiálů jasně plyne, že ministerstvo zdravotnictví dobře vědělo, že třetího arbitra může v případě, že se na něm nedohodnou sami arbitři jmenovaní stranami sporu, jmenovat jen Městský soud v Praze. Přesto se o tři měsíce později překvapivě obrátilo na Obvodní soud pro Prahu 6, který jmenoval třetím arbitrem šéfa Hospodářské komory Petra Kužela.

A právě tohle jmenování před dvěma týdny Nejvyšší soud zrušil. S jasným argumentem, že Obvodní soud pro Prahu 6 nemá v případu co dělat.

Možná to někomu může znít banálně, ale zneužívání justice je důvod, pro který by měly padat hlavy, možná i vlády. To, že nikdo, tedy ani někdo, kdo chce ze státu dostat deset miliard, nesmí být odňat svému zákonnému soudci, je základní ústavní princip.

Včera kvůli tomu Diag Human napsal otevřený dopis vládě a oznámil, že podává trestní oznámení na exministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho exnáměstka Marka Šnajdra.

Zajímavé je, že Nejvyšším soudem zrušený arbitr Petr Kužel stihl do sporu přizvat i dvě offshorové firmy s nejasnými vlastníky. O miliardy od státu se teď nezávisle na soudu s Diag Human mohou s oficiálním posvěcením České republiky začít ucházet další firmy.

Celý komentář si můžete přečíst ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?