Diagnostika a léčba rakoviny prsu se zlepšuje

24. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Jedině pravidelné vyšetřování prsou zaručí ženě, že ji o ně nepřipraví rakovina. I kdyby se totiž u ní nádor našel, bude v tak raném stadiu, že k odstranění stačí drobný chirurgický zákrok. Lékaři upozorňují...


že v podstatě žádná jiná zaručená prevence tohoto onemocnění neexistuje.

Rakovina prsu je na prvním místě příčin úmrtí českých žen na nádorová onemocnění. Většinou vzniká spontánně, není jednoznačná souvislost s nějakým rizikem, v některých rodinách však je častější. „S rozvojem molekulárně genetických metod víme, že pět až osm procent žen má mutované geny, které riziko zvyšují. To neznamená, že opravdu onemocní,“ řekla doktorka Eva Helmichová z onkologického centra na Opatově v Praze.

Péče o ženy z rodin s vyšším rizikem, ať už mají mutované geny nebo ne, je úkolem opatovického centra. Vzniklo před dvěma lety, za tu dobu vyšetřilo 200 žen z celé republiky. Pacientky přicházejí na doporučení praktického lékaře nebo gynekologa. „Pokud souhlasí, uděláme jim genetické vyšetření a nabídneme sledování jejich dosud zdravých prsou,“ řekla Helmichová. Uvedla, že v anamnéze je vždy uvedeno, že v rodině ženy její matka nebo sestra rakovinu prsu měly.

Drtivá většina rakovinou prsu postižených žen však tuto nemoc získá bez genové výbavy a lékaři ještě nevědí, co je hlavní příčinou vzniku. Ročně v České republice rakovinou prsu nově onemocní asi 4500 žen a zhruba polovina také na tuto nemoc zemře. Diagnostika i léčba rakoviny prsu se neustále zlepšují. Odborníci však mají k dispozici léky, které mohou cíleně působit na nádorovou buňku a přitom nemají vedlejší účinky.

Přestože se počet nemocných rakovinou v České republice za poslední roky sice snížil, podstatně vzrostl výskyt některých druhů nádorů. Více lidí trpí rakovinou tlustého střeva a konečníku, muži pak rakovinou prostaty a ženy rakovinou prsu. Česká republika má dokonce ve výskytu tlustého střeva a konečníku světové prvenství.

V České republice bylo v roce 1999 hlášeno 56 884 nových onemocnění zhoubným nádorem. Na 100 tisíc obyvatel onemocnělo rakovinou 570 mužů a 532 žen. V roce 1995 bylo hlášeno 57.728 zhoubných nádorů.

V roce 1999 onemocnělo rakovinou tlustého střeva 44 ze 100. tisíc mužů. O 30 let dříve to bylo 14 mužů. Rakovina konečníku postihla koncem 90. let 37 mužů, o 20 více než v roce 1970.

Na vznik zhoubného nádoru tlustého střeva a konečníku má vliv zejména nesprávná strava, nedostatek pohybu, nadměrné kouření a pití alkoholu. Nezdravý je nadbytek živočišných tuků a cholesterol. Svou roli sehrávají dědičnost a chronické choroby.

Eva Brachtlová, Zlínské noviny, 24.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?