Dialyzační střediska varovala, že nebudou mít dost peněz na léčbu

6. 12. 2011 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Asociace dialyzačních středisek dnes varovala, že kvůli snížení úhrad v připravované úhradové vyhlášce na příští rok některá dialyzační střediska zkrachují a další omezí příjem pacientů. V předložené podobě je prý vyhláška pro střediska absolutně nepřijatelná. Ministerstvo zdravotnictví na omezení trvá, dialýza je podle něj jedním z oborů, které byly v minulosti oproti ostatním výrazně zvýhodněny.

„Zůstane-li text vyhlášky v nezměněné podobě, bude to znamenat pro provozovatele zařízení pečujících o pacienty se selháním funkce ledvin velmi vážné ekonomické problémy, které následně mohou negativně ovlivnit dodavatele, pronajímatele a zaměstnance a destabilizovat celý systém,“ sdělil ČTK šéf asociace Tomáš Jirka.

Hodnota bodu je 1,08 koruny, snížení pro hemodiafiltraci má být na 0,60 koruny, u ostatních výkonů má hodnota klesnout na 0,90 koruny. Asociace navrhla změny, které by střediskům přinesly více peněz: za hemofiltraci by měl být bod 0,97 a za ostatní výkony 1,02 koruny.

„Výrazné snížení úhrady lze považovat za nesystémový krok, který povede k omezení dostupnosti a kvality dialyzační péče, tím i k ohrožení zdraví a života pacientů,“ varovala asociace. Požadavek na vyšší hodnotu bodu podpořily Česká nefrologická společnost i Společnost dialyzovaných a transplantovaných nemocných, jejich rodin a přátel dialýzy.

Pacientská organizace napsala dopis ministru Leoši Hegerovi (TOP 09), ve kterém vyjádřila znepokojení z očekávaných změn. Předseda společnosti Lubomír Jelínek, který je 30 let léčen pro selhání ledvin, v dopise ministrovi připomíná, že před rokem 1989 umírali lidé závislí na umělé ledvině, protože středisek bylo v Česku málo. Lékaři museli vybírat, komu dialýzu poskytnou.

„Pokud příští rok budou muset střediska léčit zhruba o 30 procent levněji, znamená to pro nás pacienty, že se nám bude hůře pohybovat, že budeme žít s větší bolestí a nakonec, že zemřeme dřív,“ uvedl Jelínek.

Podle ministerstva přidá vyhláška v roce 2012 jen nemocnicím, ostatní se prý dočkají až v roce 2013. Na připomínky k úhradové vyhlášce mají lékaři ještě pár dní. Ministerstvo ji chce uzavřít zhruba v půli prosince, aby ji dalo včas do tisku a vyšla ve sbírce zákonů s platností od 1. ledna.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?