Dillí bojuje s epidemií horečky dengue, nakažených je 1900

18. 9. 2015 8:02
přidejte názor
Autor: Redakce
Indická metropole Dillí se potýká s nejhorší epidemií horečky dengue za posledních pět let. Nákaze podlehlo již nejméně 11 lidí a asi 1900 se nemocí nakazilo. Úřady varovaly soukromé nemocnice, že jim zabaví licence, pokud odmítnou pacienty trpící horečkou dengue ošetřit, informovala agentura AP.


Na jednání nemocnic si podle AP stěžovaly dvě různé rodiny, jejichž synové infekci podlehli poté, co je opakovaně zdravotnická zařízení odmítla přijmout. Rodiče jednoho z chlapců prý spáchali sebevraždu, když jejich jediný syn po odepření péče v pěti nemocnicích zemřel.

Ministr zdravotnictví dnes varoval zdravotnická zařízení před podobným počínáním. Uvedl rovněž, že nařídil soukromým nemocnicím v hlavním městě, aby přijaly více lékařů a zvýšily počet lůžek pro pacienty s dengue.

Některé nemocnice si již dříve stěžovaly, že nemají kapacity na ošetřování dalších lidí s horečkou dengue. V mnoha státních nemocnicích prý musejí dva pacienti sdílet jedno lůžko.

Ministr zdravotnictví se dnes rovněž snažil mírnit paniku šířící se mezi lidmi kvůli rychlému postupu nákazy. Jen za poslední týden přibylo 600 nových případů infekce.

Dengue je kvůli silným bolestem, které způsobuje, také známa jako horečka lámající kosti. Jedná se o virové onemocnění přenášené komáry druhu Aedes aegypti. Nemoc se může projevovat podobně jako chřipka, ale zhruba u pěti procent pacientů jsou následky smrtelné. Neexistuje proti ní zatím žádné očkování ani účinná léčba.

Epidemie dengue jsou hlášeny vždy v monzunové sezoně, která trvá od června do září. Týmy hygieniků byly vyslány do města, kde rozprašují insekticidy na nádrže či kaluže se stojatou vodou, v nichž se drží komáři.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?