Dítě by se mělo dostat k zubaři poprvé už v půlroce s matkou

9. 10. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dítě by se mělo dostat k zubaři poprvé už v půlroce s matkou. Když si žena po porodu nechává kontrolovat chrup, měla by vzít s sebou do ordinace i své miminko. "Ukáže kojence zubnímu lékaři a on provede osvětu, jak pečovat o zoubky, až se objeví..."


PRAHA - Dítě by se mělo dostat k zubaři poprvé už v půlroce s matkou. Když si žena po porodu nechává kontrolovat chrup, měla by vzít s sebou do ordinace i své miminko.

„Ukáže kojence zubnímu lékaři a on provede osvětu, jak pečovat o zoubky, až se objeví. Zubař si zapíše výkon, za který od pojišťovny dostane bonifikaci. V roce přivede matka potomka znovu, a tak si zvolna zvyká na prostředí zubní ordinace a pomalu vplyne do pravidelných kontrol,“ řekl Zdeněk Broukal z Výzkumného ústavu stomatologického

Podle něj je péče o dětský chrup důležitá pro vývoj stálého chrupu. V civilizovaném světě je podle Broukala v rodinách i u řady lékařů zakořeněn omyl, že nevadí, když se mléčné zuby zkazí, protože je později vymění stálé.

Zkažené mléčné zuby však znamenají podle lékaře dvojí riziko: kaz je nákaza, která se může přenést na stálé zuby. Problém hrozí i v případě, že se kvůli kazu mléčné zuby vytrhají předčasně. Nemohou pak držet místo pro stálé zuby, takže ty se prořezají křivě a musejí se rovnat.

„Ke cti našich zubních lékařů slouží to, že když už se k nim dítě se zkaženým mléčným zubem dostane, opraví ho,“ řekl Broukal.

V řadě západních zemí, které jsou na tom lépe ve stavu chrupu obyvatel než Česko, zubaři podle Broukala mléčný zub ošetřovat nechtějí.

„Říkají si, že zuby vypadají, a nechtějí se trápit s malým dítětem, které se brání,“ řekl. Od roku 2000 mají zubaři za ošetření dítěte navíc kolem sta bodů. Bonifikace je motivuje, aby péči o děti neodmítali.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?