Dívka zemřela, sanitka s lékařem přijela pozdě

24. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Údajně bez zjevné příčiny zemřela podle lékaře patnáctiletá dívka v Horní Suché na Karvinsku. Jak se však ukázalo, sanitka po prvním volání vůbec nepřijela. Rodiče zemřelé ve čtvrtek nejdříve bezvýsledně žádali na pohotovostní službě o příjezd sanitky a lékaře. Nedočkali se jí však...


„Po opětovném přivolání rychlé záchranné služby kolem 22.45 hodin již lékař po příjezdu a neúspěšných pokusech o oživení mohl konstatovat pouze smrt,“ řekla policejní mluvčí s tím, že příčinu smrti objasní soudní pitva. Až po ní policisté stanoví trestní zodpovědnost zdravotníků.

Lékařka záchranné služby Nemocnice s poliklinikou v Havířově Dana Klečatská uvedla, že otec dívky volal ve 21.30 hodin na pohotovost, kde sdělil, že dcera před hodinou zvracela, a popsal vyzvracený obsah.

„Poradili mu, co má dělat. Upozornili ho, že ve 22 hodin dětská pohotovost končí. Kdyby problémy do té doby neustaly, ať se obrací na záchranku,“ řekla Klečatská s tím, že se vzhledem k náhlému úmrtí jeví jako velmi pravděpodobná možnost otravy.

„Podle mých informací použili na pohotovosti zcela běžný postup. Denně tam volá několik lidí, kteří chtějí poradit, co dělat s nemocným dítětem,“ řekla Právu Klečatská.

Obecně pak dodala, že před telefonickými konzultacemi by rodiče měli dávat přednost návštěvě u lékaře.¨

„Mají možnost dítě naložit a přijet, což je první věc, kterou by měli udělat, pokud existují pochybnosti o zdravotním stavu dítěte. Pohotovost dojíždí až k případům, kdy není možné, aby se pacient jinak k lékaři dopravil.“

Na dětské pohotovosti v Havířově zdravotníci potvrdili, že podle zápisu lékařka ve čtvrtek k žádnému pacientovi nevyjížděla.

Na příjezd rychlé záchranné služby by měl člověk, jehož život je vážně ohrožen, čekat maximálně patnáct minut. Někdy ani rychlý příjezd vozidla záchranné služby nemusí lidský život zachránit, rozhodně ale zvýší šanci přežít.

Karel Balcar, Právo, 24.11.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?