Dlouho neopravovaná dětská nemocnice Motol je v ohrožení

30. 11. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
„Na dětskou část nemocnice v Motole se nesáhlo od jejího postavení, což je třicet let,“ říká mluvčí nemocnice Eva Jurinová. „Je třeba co nejdříve začít s rekonstrukcí. Nemocnice proto potřebuje...


PRAHA - Trhliny ve zdech, protékající střechy, zkorodovaná zábradlí. Na balkony mají návštěvníci motolské nemocnice i pacienti trvale zákaz vstupu, protože hrozí zřícení. Takový je obraz lůžkové části dětské Fakultní nemocnice v Motole.

Zodpovědnost za to, že tam lékaři vůbec ještě ordinují, vzal na sebe ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. V současnosti pracují lékaři i zdravotní personál v motolské nemocnici vlastně jen „na vlastní nebezpečí“.

„Na dětskou část nemocnice v Motole se nesáhlo od jejího postavení, což je třicet let,“ uvedla mluvčí nemocnice Eva Jurinová. „Je třeba co nejdříve začít s rekonstrukcí. Nemocnice proto potřebuje státní garanci na čtyřmiliardový úvěr,“ zdůraznila. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý uvedl, že tak velký úvěr může dostat nemocnice jen po projednání v parlamentu. „Jestliže parlament bude souhlasit, ministerstvo nebude proti,“ řekl Černý.

Příslušným zákonem se mají poslanci zabývat ještě na této schůzi. Jestliže ho schválí, může se v Motole hned začít s opravami. A když poslanci úvěr nepodpoří? „S takovou alternativou vůbec nepočítáme. Ale kdyby se tak stalo, budeme nuceni dětskou část nemocnice zavřít,“ řekla Jurinová rezolutně.

V motolské nemocnici je téměř 700 dětských lůžek, kde malí pacienti tráví několik dnů, týdnů, ale také léta. Zvláště na jednotce transplantace kostní dřeně, která je chloubou celého českého zdravotnictví. Už čtyři měsíce zde čeká na operaci i sotva roční chlapec s maminkou. Protože jde o velice složitou záležitost, v Motole si poleží ještě několik měsíců.

„Kdybychom byli nuceni nemocnici zavřít, nemocné děti by musely být přemístěny buď do zahraničí, nebo dojde k nejhoršímu. V naší republice totiž podobná jednotka pro děti neexistuje,“ zdůraznila Eva Jurinová. Aby se tak nestalo, vymohl ředitel nemocnice od státu několik milionů korun. Stavbaři budují v předstihu novou jednotku transplantace kostní dřeně v budově, která rekonstrukci nepotřebuje. Má být dokončena v květnu příštího roku. Pak by bylo možné přemístit sem všechny.

Marta Pawlicova, Pražské slovo, 30. 11. 2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?