Dluh zdravotnictví se prohlubuje - co nám radí Světová banka?

7. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Stát si bude muset v brzké době vybrat, zda zdravotní pojištění otevře konkurenci. Světová banka přitom dlouhodobě tvrdí: Aby systém fungoval, musí si pojišťovny konkurovat. Tak to ale zatím v Česku není. Pojišťovny nemají volnost ani v tom, jaké smlouvy uzavřou...


Stát si bude muset v brzké době vybrat, zda zdravotní pojištění otevře konkurenci. Světová banka to dosud doporučovala.

Praha - Ztráty v českém zdravotnictví se nedaří zastavit. I když stát problémové nemocnice převedl na kraje, celkový účet na konci roku bude v miliardách. Minus.

Jen Všeobecná zdravotní pojišťovna bude mít podle odhadů jejích expertů a odborníků Ministerstva financí do konce roku dluh nejméně šest miliard korun. Další ztrátu „vyrobí“ velké fakultní nemocnice řízené Ministerstvem zdravotnictví: loni to bylo přes miliardu.

Jeden z plánů záchrany přijedou za dva týdny navrhnout odborníci Světové banky. Tým - ve kterém budou i Češi - posoudí, jak se zbavit dluhů. Návrh má být hotov do konce června.

(Ne)konkurenční pojištění

Světová banka přitom dlouhodobě tvrdí: Aby systém fungoval, musí si pojišťovny konkurovat.

Tak to ale zatím v Česku není. Pojišťovny nemají volnost ani v tom, jaké smlouvy uzavřou s nemocnicemi a lékaři, ani při nabízení služeb pacientům. Chybějí tak například rozdílné zdravotní plány, které by daly lidem šanci si připlatit.

Recepty Světové banky zatím nechtějí čeští odborníci komentovat. „Nemohu říci, s čím přijedou, dohodli jsme se tak,“ říká poradce ministra financí Tomáš Sedláček, který práci komise organizuje.

Nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi včera HN řekl, že by se mu líbil systém se silnými pojišťovnami. Z dosavadních kroků státu však vyplýval opak. „Budeme rozvíjet systém veřejného zdravotního pojištění,“ prohlásil například na konci března premiér Vladimír Špidla. Tehdy se vláda bavila o tom, zda finance budou dál rozdělovat pojišťovny, anebo státem řízená Národní zdravotní služba.

Ministerstvo zdravotnictví, které bude mít v týmu Světové banky zástupce, zatím kontrolu nad pojišťovnami posilovalo. „I když to nikdo neříká, snaží se zavést Národní zdravotní službu,“ tvrdí expert Karel Vepřek a upozorňuje na novely zákonů schválené v dubnu.

Podle nich má mít ministerstvo přístup do databází pojišťoven a rozhodovat, s kým smějí uzavřít smlouvu. Přípravy zákonů se účastnili poradci ze Španělska, kde Národní zdravotní služba funguje.

Středočeši-privatizátoři

Reforma podle komise Světové banky tak zřejmě nabídne pravicovější vizi, než má současná vláda. „Ale nepůjde o tak dramatické změny, jaké navrhuje za ODS Tomáš Julínek,“ komentuje zadání komise poradce Sedláček.

Julínek hlásá konkurenci pojišťoven a také osobní účty pacientů.

Politici ODS přitom mají moc některé změny prosadit, byť jsou v parlamentu v opozici. Jejich lidé totiž ovládají některé kraje - a ty například začaly nemocnice převádět na obchodní společnosti. Přestávají tak ručit za ztráty a stát jim nemůže diktovat platy zaměstnanců. „Je to privatizace, kterou rozumní doporučovali před deseti lety,“ říká Luděk Rubáš, exministr zdravotnictví a nyní poradce středočeského hejtmana Petra Bendla.

Jeho oponent v podzimních komunálních volbách Karel Machovec z ČSSD naopak privatizaci označil za scestnou. A ministr Kubinyi „komercializaci zdravotnictví“ odmítl. S dodatkem, že soukromé nemocnice mohou být vyloučeny ze systému veřejného pojištění.

Petr Holub, Aleš Vojíř, Hospodářské noviny, 7.5.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?