Dluhy na pojistném činí stamiliony

18. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Částku bezmála dvě stě milionů korun "nastřádali" během desetileté existence okresní pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny neplatiči pojistného z karlovarského regionu. Přesto hodnotí platební morálku M. Wimmer pozitivně...


Karlovy Vary - Částku bezmála dvě stě milionů korun „nastřádali“ během desetileté existence okresní pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny neplatiči pojistného z karlovarského regionu. Přesto hodnotí platební morálku ředitel organizace Miroslav Wimmer pozitivně:

„Je to stále lepší, proto se nám daří zlepšovat i naši platební bilanci vůči zdravotnickým zařízením.“ Mamutí česká zdravotní pojišťovna si však i nadále drží čestnou příčku třetího největšího strašáka podnikatelů - po finančním úřadu a „sociálce“.

Přesná dlužná částka, o kterou karlovarskou pojišťovnu připravili dlužníci od roku 1992, činí k dnešnímu dni celkem 188 milionů korun. Z toho 81 milionů tvoří dlužné pojistné a 103 miliony pak představuje penále. Zbývající tři miliony jsou pokuty pro neplatiče.

„Meziroční nárůst na dlužném pojistném jsme zaznamenali asi 30 až 35 milionů korun, přibližně o 40 milionů narostlo penále,“ vysvětluje vedoucí oddělení kontroly Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Barcal. Dodal také, že výše nárůstu zůstává už několik let zhruba stejná.

„Naším cílem je vybrat co nejvyšší částky z dlužných peněz, nikoli likvidovat dlužníky. Jinak řečeno, pro nás je daleko výhodnější přistoupit na řešení formou splátkového kalendáře, než vypsat konkurs na firmu,“ pokračuje ředitel Wimmer. Mimo to zákon Všeobecné zdravotní pojišťovně neukládá lhůtu, ve které by musela dluhy od neplatičů vymoci.

V loňském roce se na Karlovarsku řešilo 940 případů dlužných částek, které pojišťovna vymáhala exekucí. Z tohoto čísla se jednalo v 529 případech o jednotlivce a ve 411 případech o podnikatele.

SILVIE RISOVÁ, Plzeňský deník, 18.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?