Dluhy nemocnic Pardubicka kraj z poloviny asi vrátí státu

13. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Nabyl jsem dojmu, že je reálné státní konsolidační agenturou očistit pohledávky nemocnic Pardubicka, které byly ve chvíli, kdy jsme je od státu přebírali, 514 miliónů korun, až do výše 50 procent. Splňujeme totiž podmínky...


Nemocnice v Pardubickém kraji dusí dluhy minulých let přesahující půl miliardy korun. Jejich částečné oddlužení státem teď považuje hejtman Pardubického kraje Roman Línek (KDU-ČSL) za reálné.

K optimismu jej vedou závěry pondělního jednání s náměstkem ministryně zdravotnictví Rostislavem Čevelou, který zastupoval ministryni Marii Součkovou, a s ekonomickým náměstkem Jaroslavem Civínem. „Nabyl jsem dojmu, že je reálné státní konsolidační agenturou očistit pohledávky nemocnic Pardubicka, které byly ve chvíli, kdy jsme je od státu přebírali, 514 miliónů korun, až do výše 50 procent. Splňujeme totiž podmínky, kterými jsou dokončení redukce a transformace lůžek akutní péče, schválení zdravotního plánu krajskou samosprávou a nezjištění vážných chyb u managementů v řízení nemocnic v minulých letech,“ řekl Právu po jednání hejtman Línek. „Vážné problémy provedené audity v nemocnicích kraje nezjistily a výrok auditora zněl Bez výhrad. V otázce zdravotního plánu mohu konstatovat, že ho v podstatě tvoří schválené Programové prohlášení rady Pardubického kraje, v oblasti zdravotnictví doplněné o některé aktuální tabulky a jeho věcné schválení je tedy otázkou formální. K požadované redukci lůžek akutní péče mohu říci, že podílem 4 a půl lůžka na tisíc obyvatel kraje můžeme považovat transformaci v našem kraji za dostatečnou,“ dodal hejtman. Podle jeho názoru a informací počet akutních lůžek je už dnes na úrovni zemí Evropské unie a není třeba jej nadále výrazně snižovat. Kraj přesto dál jedná o transformaci nemocnice ve Vysokém Mýtě z akutní na následnou péči. „Jsou i kraje, které mají počet lůžek na tisíc obyvatel i více než dvojnásobný. Na jednání s náměstky ministryně jsem silně zdůraznil, že při oddlužování musí být včasné splnění podmínek pro oddlužení pro náš kraj výhodou,“ upozornil Línek. Není přesvědčen, že finanční problémy pěti páteřních nemocnic Pardubicka už byly zcela zažehnány, situaci hodnotí jen jako „krok správným směrem“.

Zdeněk Seiner, Právo, 12.8.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?