Dnes je Světový den Parkinsonovy nemoci

11. 4. 2013 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Až 1500 Češek a Čechů ročně se dozví od lékaře, že trpí nevyléčitelnou Parkinsonovou nemocí. Nejčastěji je zjištěna u lidí mezi 50 a 60 lety věku, každoročně se ale odhalí i u několika třicátníků. Obtíže života s nemocí, která je typická klidovým třesem a ztuhlostí, připomene dnešní Světový den Parkinsonovy nemoci.


Pacienti při těchto setkáních upozornili politiky, že v Česku není léčebná rehabilitace zaměřená na jejich onemocnění. Navrhují vznik center, v každém okrese jedno, kde by vedle neurologa byl fyzioterapeut či logoped.

„Diagnostikovat toto zákeřné onemocnění není někdy vůbec snadné, protože jeho počáteční projevy mohou být velmi nespecifické,“ řekl novinářům Petr Dušek z neurologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice. V ČR žije zhruba 15 000 lidí s Parkinsonovou nemocí. Lékaři pro ně podle Duška mají několik léků, které účinně tlumí příznaky a nemoc zpomalí, vyléčit ji ale nedokážou. Stav nemocného se nezadržitelně zhoršuje.

Příčina nemoci není zatím jasná. Podávají se léky, které doplňují v mozku chybějící dopamin. U pacientů s pokročilou formou, kdy tablety už nepomáhají, se podává lék v tekuté formě sondou do tenkého střeva, kam ho přenosná pumpička plynule dávkuje.

Moderní metodou léčby je hluboká mozková stimulace, kdy se působí elektrickými pulzy z elektrod na centra pro řízení hybnosti v mozku. Generátory pulzů jsou uloženy pod kůží na hrudníku a spojeny s elektrodami podkožními kabely. Metoda se osvědčila u pacientů v pokročilých stadiích, obvykle po deseti letech onemocnění, kdy už léky přestaly zabírat.

Světový den Parkinsonovy nemoci připadá na výročí narození britského lékaře a chirurga Jamese Parkinsona, který v roce 1817 tuto chorobu první popsal. Při té příležitosti organizují pacienti řadu akcí - mezi nimi letos už šestý výstup na horu Říp, koná se v sobotu 13. dubna. Parkinsonici se sejdou v ten den také v regionech, například v Brně na Špilberku a v Olomouci na Svatém kopečku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?