Do 14 dnů má být mimořádná správní rada VZP za účasti Hegera

29. 5. 2012 7:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Nejpozději do 14 dnů se má konat mimořádná správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny. Pozván na ni bude ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Měl by členům rady vysvětlit, jak má VZP postupovat, když jí zákony ukládají konkrétní povinnosti, přičemž ministerstvo ji nutí k odlišnému postupu.


Příkladem z poslední doby jsou léky pro pacienty s cystickou fibrózou. Podle platného zákona je má VZP od 1. července přestat platit. Ministerstvo ale chce, aby je platila.

„Budou se řešit otázky návaznosti legislativy na VZP a její ekonomiku za účasti pana ministra,“ řekl ČTK radní za ODS Boris Šťastný s tím, že léky pro pacienty s cystickou fibrózou a dalšími vážnými chorobami včera správní rada neřešila, tudíž ani jejich další úhradu neschválila.

Správní rada dnes podle zdroje ČTK dala najevo, že nechce politické zásahy do svého jednání. Údajně se strhla velká kritika, a to nejen opozičních členů rady, ale například i členů ODS. Mezi jinými se kriticky vyjádřil také šéf správní rady Marek Šnajdr, že ministr navenek útočí na VZP kvůli tomu, že něco neplní, VZP to prý ale ani plnit nemůže.

„Nepovažujeme za korektní postoj poslanců za ODS. Budeme v TOP 09 iniciovat dotaz na koaličního partnera, zdali jde o oficiální postoj ODS, nebo jen někteří poslanci ve správní radě nerespektují přání svého premiéra,“ řekl ČTK první náměstek ministra Marek Ženíšek.

Postup VZP považuje náměstek za „velmi nestandardní“. Podle něj ostatní zdravotní pojišťovny obdobné problémy nemají a jsou připraveny léky pro pacienty s cystickou fibrózou i pro ostatní vážně nemocné hradit.

O vyřazení léků volně prodejných, které jsou i na recept, rozhodli poslanci a je to zakotveno v novele zákona o veřejném zdravotním pojištění. Ředitel VZP na tom nic změnit nemůže, ministerstvo mělo prý připravit vyhlášku, kterou by hrazení léků dál umožnilo. To se nestalo. Ministr prý kritizuje něco, co nemůže VZP ovlivnit.

Podle ministerstva ale zákon dává možnost, aby pojišťovny vážně nemocným lidem tyto léky hradily. Pojišťovny však musejí do konce května podat žádost lékovému ústavu, aby tyto přípravky nevyřazoval z úhrad.

VZP takovou žádost nepodala, argumentuje ustanovením zákona, že léky jsou z úhrad vyřazeny. O úhradách nerozhodla dnes ani správní rada. „Vypadá to, jako by se někteří členové správní rady báli své zodpovědnosti a hledali alibi pro svá rozhodnutí,“ poznamenal Ženíšek.

Vyřazením volně prodejných léků z úhrad uspoří systém zhruba půl miliardy korun za rok. Když se ponechají vybrané skupiny léků v úhradách, klesne úspora na 250 až 300 milionů korun. Tři čtvrtiny nákladů ponese VZP, u které se tito pacienti koncentrují.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?