Do Afghánistánu odletělo deset vojenských chirurgů

29. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do Afghánistánu odletěl včera v poledne z Prahy desetičlenný armádní chirurgický tým. V rámci německého zdravotnického zařízení navážou čeští lékaři na práci české polní nemocnice...


PRAHA - Do Afghánistánu odletěl v úterý v poledne desetičlenný armádní chirurgický tým. V rámci německého zdravotnického zařízení navážou čeští lékaři na práci české polní nemocnice, která v oblasti v misi ISAF působila do konce loňského roku, řekla Jana Růžičková z armádního generálního štábu.

Všichni členové týmu, který dnes odletěl, působili do prosince v řadách 11. polní nemocnice nedaleko Kábulu. Po měsíci se tedy opět do válkou zničené země vrací. Práci českých lékařů spojenci vysoce hodnotili.

V současné době čeští vojáci svou nemocnici bourají a do Česka se postupně vrací materiál i padesátičlenný likvidační tým, dodala Růžičková.

Českou účast v misi ISAF v Afghánistánu zahájila 24. dubna 6. polní nemocnice se zkušenostmi z Balkánu i Turecka. Od dubna do 16. října ošetřila přes 13.600 lidí, většinu z nich, téměř 12 200, tvořili místní obyvatelé, zbytek vojáci jednotek ISAF.

Od října do konce roku 2002 vystřídala 6. polní nemocnici další zdravotnická jednotka 11. polní nemocnice.

Kromě lékařů by v blízké budoucnosti měli v Afghánistánu působit i čeští vojáci speciálních sil. Asi 120 mužů nyní dokončuje přípravu, dosud ale nebylo rozhodnuto o přesném termínu jejich odletu.

Působit by ale neměli v mnohonárodnostních silách ISAF. Zapojit by se měli do „ostré“ akce v protiteroristické operaci Trvalá svoboda v afghánských horách.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?