Do Česka se přiletělo léčit pět Libyjců se zraněními z bojů

11. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Pětice Libyjců, kteří se budou v Česku léčit ze zranění z loňských bojů proti režimu Muammara Kaddáfího, přiletěla do Prahy. Záchranáři pacienty převezli z kbelského letiště do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), kde je budou lékaři operovat.


V ČR by muži měli zůstat šest týdnů až tři měsíce. Novinářům to po příletu řekl lékař VFN Filip Burget.

Pět Libyjců se bude v Česku léčit díky humanitárnímu programu Medevac. Slouží hlavně k léčbě vážně nemocných dětí ze zemí, které zasáhla válka či jiné krize a kde není možné zajistit potřebnou péči. Zraněné teď vybrali lékaři nemocnic v Tripolisu spolu s Burgetem z 80 pacientů.

„Mají zranění způsobená v občanské válce ze srpna až října loňského roku. Komplikované je to v tom, že jsou to většinou stará zranění. Komplikace spočívají v tom, že jsou tam paklouby, špatná zhojení kostí, omezená hybnost,“ uvedl Burget.

Jeden z mužů se nemůže pohybovat a zdravotníci ho přepravovali na nosítkách, zbylí čtyři chodí sami či pomocí berlí. Jedním z nich je i dvaatřicetiletý Ašraf Štauví z Gharjánu, kterého několikrát zasáhli ostřelovači. „Mám za sebou pět operací a není to v pořádku. Ani po půl roce nemůžu s rukou pořádně hýbat a svaly na ní mi ochably,“ řekl novinářům po příletu.

Pět Libyjců nejsou první zranění, kteří se do Česka přiletěli léčit. Už loni v prosinci dorazilo pět jejich krajanů, čtyři z nich jsou už zpátky ve vlasti. Zatím poslední pacienti z této severoafrické země přijeli v červnu. Byli to dva malí chlapci s vadou srdce, které operovali lékaři dětského kardiocentra motolské nemocnice. Podle náměstka ministra zahraničí Vladimíra Galušky by mohli do ČR přijet ještě další pacienti.

Program Medevac vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo 141 pacientů. Loni v červnu vláda schválila rozšíření humanitární pomoci i do severní Afriky.

Situace v severoafrické Libyi je po loňském svržení režimu Muammara Kaddáfího nestabilní. V sobotu se v zemi poprvé po čtyřech desetiletích konaly demokratické volby do přechodného parlamentu. Pozorovatelé je i přes násilné incidenty označili za úspěšné. Galuška spolu se šéfem kabinetu ministra zdravotnictví Janem Růžičkou jednal dnes s náměstkem libyjského ministra zdravotnictví i o další pomoci a spolupráci obou zemí, a to nejen ve zdravotnické oblasti.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?