Do konce roku dá Heger vládě vyhlášku s lhůtami pro operace

11. 11. 2011 15:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Do konce roku dá ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) vládě návrh vyhlášky, která určí pojišťovnám lhůty pro operace a vyšetření.


Podle dokumentu, na který upozornila Česká televize, by od ledna 2013 nikdo neměl na plánovanou výměnu kyčelního kloubu čekat déle než rok a na operaci šedého zákalu nebo křečových žil 16 týdnů.

„Dokument dostaly zdravotní pojišťovny k posouzení,“ uvedl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Stanovené lhůty považuje ministerstvo za návrh, zohlední připomínky pojišťoven. Ty budou vycházet z hustoty sítě zařízení i svých finančních možností. „Připomínky máme do pondělí dát ministerstvu,“ potvrdil ČTK šéf Svazu zdravotních pojišťoven a ředitel Zaměstnanecké pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček.

Pojišťovny by podle návrhu musely zajistit, aby se jejich klienti dostali v určitém čase k praktikovi, specialistovi nebo zubaři. Třeba k praktikovi by jim cesta neměla trvat déle než 25 minut, k chirurgovi nebo ortopedovi ne déle než 35 minut. Kardiologa či psychologa by pojišťovny měly zajistit do 45 minut jízdy autem.

V případě specialistů se doby prodlužují, protože čím specializovanější péče, tím je podle náměstka Petra Noska vhodnější koncentrace do jednoho zařízení. Tím je zajištěna odpovídající úroveň a kvalita péče, uvedl.

„S panem náměstkem Noskem jsme jednali a dohodli se, že je potřeba vzít v úvahu všechny souvislosti, ať už jde o časovou, nebo vzdálenostní dostupnost,“ řekl Gajdáček. U jednání byli zástupci všech pojišťoven, včetně Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Text vyhlášky bude ministerstvo po přijetí připomínek znovu posuzovat, aby podle Gajdáčka „to nebylo jen na papíru, ale bylo to skutečně reálné“.

Například vzdálenostní dostupnost k praktickému lékaři musí být uvedena za normálních podmínek. „Když venku napadne půl metru sněhu, podmínky jsou jiné a lhůty nesplnitelné,“ připomněl ředitel. Vyhláška tedy podle něj musí zohlednit konkrétní podmínky a umožnit výjimky.

Trochu jiný pohled pak bude podle Gajdáčka u dostupnosti časové v případě operací - hodně závisí na ekonomické situaci pojišťoven, kolik operací za vybrané pojistné dokážou zaplatit. „Jde hlavně o to, jak dál bude směřována aktivita zdravotních pojišťoven v rámci připojištění a možnosti pacientů doplatit si něco. Protože kapacity nemocnic jsou dostatečné, jde jen o finanční limity, abychom se do nich vešli,“ shrnul.

Vyhláška vychází z toho, že se zodpovědnost pojišťoven za zajištění péče zvýší. Zakotví to zákon o zdravotních pojišťovnách, který od roku 2013 má sjednotit podmínky pro VZP a zaměstnanecké pojišťovny. Nyní se řídí odlišnými předpisy. Norma zpřísní dohled nad pojišťovnami, zároveň jim ale dá možnost přes dceřiné společnosti nabízet připojištění na nadstandard.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?