Do lázní zadarmo? Už jen dva měsíce

7. 8. 2012 8:25
přidejte názor
Autor: Redakce
Jezdit opakovaně na procedury se prodraží, pojišťovny uhradí už jen léčbu. Ubytování a jídlo si zařiďte sami.


Chcete jet do lázní na pojišťovnu, tak jako jste byli zvyklí každý rok? Na jejich předepsání u lékaře máte dva měsíce. Pak už budete mít nárok jen na takzvanou příspěvkovou péči, kdy si musíte platit ubytování a jídlo sami.

Od října se totiž budou pobyty řídit podle nového seznamu diagnóz, který zkracuje dobu léčby ze čtyř na tři týdny a zpřísňuje podmínky, za nichž se do lázní smíte vydat na účet pojišťovny.

„Když vám doktor předepíše lázně před 1. říjnem, pojedete do nich podle starých pravidel. Poukaz by měl být platný dva měsíce,“ říká mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. Nový seznam by přitom měl ušetřit 300 až 500 milionů z celkem asi 3,5 miliardy korun, které na lázeňskou péči nyní putují.

Počítají se i zpětně

Pravidla se nyní mění proto,že seznam nebyl aktualizován 15 let. Za tu dobu se ovšem medicína proměnila a při mnohých diagnózách již lázně nejsou nezbytně třeba.

„I nadále budou v lázních léčeni pacienti po operacích velkých kloubů, žaludku, dvanácterníku a střev nebo lidé se závažnými onemocněními zažívacího ústrojí a dýchacích cest včetně onemocnění zánětlivých. Obecně lze říci, že zde zůstávají vážná a chronická onemocnění a stavy po operacích,“ doplňuje Vlastimil Sršeň.

Největší změny ovšem čekají chronické pacienty, kteří na ozdravné pobyty jezdili pravidelně. „Dosud mohli do lázní rok co rok na pojišťovnu. Teď budou u většiny diagnóz možné opakované pobyty ob dva roky a jen na příspěvkovou péči. Chtěli jsme alespoň, aby se k dosavadním pobytům nepřihlíželo. Nakonec se ale počítají tři roky zpátky, takže nám ministerstvo neustoupilo,“ vysvětluje šéf Svazu léčebných lázní Eduard Bláha.

Tím ovšem smůla pro provozovatele lázní nekončí. „Vyjednávali jsme s pojišťovnami a snažili se dosáhnout toho, aby nám trochu ulevily a zvedly úhrady, když nám kvůli změně seznamu ubude třicet až čtyřicet procent pacientů. Místo toho zazněly hlasy,že když budeme mít postele prázdné, mohli bychom naopak slevit,“ stěžuje si Eduard Bláha.

Samoplátců přibývá

Lidí, kteří si mohou dopřát lázně na pojišťovnu, v posledních letech stále ubývá. Zatímco před deseti lety tvořili polovinu lázeňské klientely, loni to byla necelá třetina.

„Pokud půjdou lázeňská zařízení dál cestou rozšiřování nabídky o wellness a relaxační pobyty, pak právě služby pro hosty samoplátce představují velký potenciál k růstu,“ podotýká Ondřej Špaček z poradenské společnosti KPMG.

Jenže i když samoplátci vyrovnají úbytek klientů navštěvujících lázně na pojišťovnu, záchrana to pro provozovatele nebude. Z jednoduchého důvodu – na pojišťovnu lidé zůstávali čtyři týdny, samoplátci však obvykle pobudou jen několik dní. To dokládají i statistiky – loni byl totiž celkový počet ošetřovacích dnů v lázních nejnižší za posledních deset let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?