Do Mongolska míří první český inkubátor

26. 5. 2016 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Českobudějovická TSE spol. s r. o. daruje novorozenecký inkubátor vlastní produkce do Mongol-ska. Inkubátor má zlepšit úroveň neonatologické péče v dětské nemocnici v Ulánbátaru.


TISKOVÁ ZPRÁVA

V pátek 27. května předají zástupci firmy TSE spol. s r. o. na Ambasádě Mongolské republiky v Praze do rukou pana velvyslance Zumberellkhama Dorjdamby darovací šek na nový novorozenecký inkubátor vlastní výroby. Zařízení v hodnotě 150 tisíc korun pocestuje do Mongolska již v srpnu letošního roku. Předání je výsledkem dvouletého jednání mezi společností TSE, Česko - východoasijskou obchodní komorou a mongolskou vládou.

Důvody, proč se k tomuto kroku firma rozhodla, shrnuje její jednatel Ing. Jiří Krubner: „Byli jsme osloveni Česko-východoasijskou obchodní komorou a dalšími subjekty, které již na mongolském trhu působí. České firmy mají tradičně v Mongolsku dobré jméno“. Zároveň přiznává, že podobné gesto se v zemi velmi cení a otevírá dveře dalším obchodům.

Zdravotnictví v Mongolsku se pozvolna od počátku 90. let dostává na lepší úroveň. Přesto je zejména jeho technické vybavení velmi zastaralé. Podle organizace Unicef činila novorozenecká úmrtnost v této asijské zemi v letech 2001-2003 zhruba 14 ‰. Pro srovnání: evropský průměr je aktuálně nižší než 3 ‰.

Inkubátor bude umístěn v hlavním městě Ulánbátaru na neonatologickém oddělení dětské státní nemocnice Central Resort for Children, čímž se výrazně zkvalitní péče o předčasně narozené děti a komplikované případy.

Firma TSE spol. s r. o. je jediným výrobcem novorozeneckých inkubátorů v České republice. Ve svém portfoliu zdravotní techniky má dále fototerapeutické lampy pro léčbu novorozenecké žloutenky.

Inkubátor SI 610-1 s obchodním označením SHELLY je nejnovější čtvrtou generací novorozeneckých inkubátorů. Jeho výrobu společnost započala v loňském roce. Využití tohoto sofistikovaného přístroje je velmi široké, od standardní až po intenzivní péči. Kromě českých a evropských nemocnic pomáhají jihočeské inkubátory zachraňovat mladé životy také v Latinské Americe, Africe, Rusku či na Blízkém východě.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?