Do nemocnic Prahy by podle Týdne mohla investovat Kellnerova PPF

26. 3. 2012 8:19
přidejte názor
Autor: Redakce
Finanční skupina Petra Kellnera PPF by podle pondělního vydání týdeníku Týden mohla investovat do nemocnic, jež má podle dohody ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) získat od státu hlavní město. V minulosti už prý PPF měla zájem o Homolku a podolskou porodnici, což jsou dvě z převáděných nemocnic.


V minulosti už prý PPF měla zájem o Homolku a podolskou porodnici, což jsou dvě z převáděných nemocnic. Další jsou Bulovka a Thomayerova nemocnice. Mluví se o tom, že by Praha chtěla také Institut klinické a experimentální medicíny.

Podle Týdne bude správa nemocnic pro Prahu finančně neudržitelná, město podle stínového ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha bude muset investovat do jejich budov kolem deseti miliard korun. Není prý důvod, proč by Praha měla chtít nemocnice, které podle Ratha hospodaří prakticky všechny se ztrátou. Nevykazují ji podle něj jen proto, že „účetně kamuflují“. Podle Ratha je skutečným cílem nemocnice nejprve vyvést mimo kontrolu státu a následně pronajmout nebo prodat.

Při oznámení dohody ale primátor odmítl, že chce nemocnice privatizovat. Chce prý vytvořit zdravotnický holding se společnými nákupy léků, zdravotnického materiálu či přístrojů a rozdělením péče, aby se v těchto zařízeních nezdvojovala. Počítá také s přeměnou části akutních lůžek na lůžka následné péče. Zefektivněním činností chce chod nemocnic zlevnit.

Skupina PPF podniká v pojišťovnictví, bankovnictví či v obchodování s nemovitostmi. Heger na dotaz Týdne uvedl, že v této zemi mají investiční skupiny zájem o ledacos, s tím se podle něj musí počítat. Ale rozhodně záměrem transformace v Praze není podle něj vytvoření prostředí pro vznik privátních sítí. Z privatizace mají obavy šéf sněmovního zdravotního výboru Boris Šťastný (ODS) i místopředseda výboru Jiří Štětina (VV).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?