Do nemocnic půjde osmdesát milionů

7. 12. 2010 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Krajský rozpočet na rok 2011 počítá s investicemi do nemocnic v Kyjově i Hodoníně. Ve druhé jmenované už se mění okna, i v mrazu. Vyplatí se to.


Více než osmdesát milionů korun z krajského rozpočtu půjde v příštím roce do zdravotnických či sociálních zařízení v okrese Hodonín. Přibližně polovinu dostane kyjovská nemocnice, téměř stejně pak ta hodonínská.

Na rekonstrukci kyjovské interny schválila v návrhu rozpočtu krajská rada čtyřicet milionů korun, na zateplení budov hodonínské nemocnice pak devětatřicet a půl milionu korun. Více než tři miliony poputují na přístavbu bývalého domova důchodců v Kyjově. Hejtman navíc slíbil pomoc přímo lékařům v krajem zřizovaných ústavech, pokud by se jich dotklo snižování mezd.

„Objem prostředků na platy zůstane zachován. Pokud vláda přijme změnu platových tarifů, v nových platových výměrech bude našim zaměstnancům pokles tarifů dorovnán v mimotarifních složkách,“ řekl jihomoravský hejtman Michal Hašek.

Zatímco stavební akce v Kyjově jsou ještě hudbou budoucnosti, v Hodoníně už se pracuje. „I přes nepříznivé počasí jsme před několika dny začali s výměnou oken. K tomu není třeba stavět lešení. Jde o činnost zvládnutelnou zevnitř,“ uvedl ředitel hodonínské nemocnice Antonín Tesařík. Mráz podle něj není překážkou.

„Jde to velmi rychle. Jeden den vybourání a usazení, druhý den zapravení. Koordinujeme to tak, aby byli dělníci vždy jen na jedné straně budovy, s pacienty pak pracujeme na druhé straně,“ vysvětlil ředitel.

„Je to určitě nepříjemné, ale nemocnice si nemůže dovolit zastavit celou svou činnost,“ dodal. S každým novým oknem pak podle něj zařízení přináší už pro tuto zimu potenciální úsporu ve spotřebě energií. Stará okna jsou totiž z padesátých let minulého století a jejich schopnost zadržet teplo byla už v chladném a hlavně větrném počasí mizivá.

Práce na vnějším zateplení podle slov ředitele začnou na jaro, hned jak to počasí dovolí. Jejich konec je naplánován na polovinu příštího roku. Nemocnice chce kromě výměny oken a zateplení budovy také instalovat na střechy solární panely, které budou ohřívat užitkovou vodu. To v kyjovské nemocnici začnou stavební práce na rekonstrukci interny až na jaře.

Pacientů by se to zásadně dotknout nemělo. „Určitě nechceme stěhovat celé oddělení. Půjdeme po etapách tak, abychom vždy přesunuli jen část. Celé to ale bude věcí dohody s firmou, která vyhraje výběrové řízení,“ uvedl Josef Pejchl, který je po odstoupení Igora Kalixe pověřen vedením nemocnice.
Ve stejnou dobu začnou práce naproti nemocnice v Centru pro seniory Kyjov.

Tam je plánovaná rozsáhlá přístavba. Po jejím dokončení bude mít centrum namísto současných jednasedmdesáti lůžek plných sto třicet. Z nákladů, které činí osmasedmdesát milionů korun, slíbil dříve kraj zaplatit sedm a půl procenta. „V rozpočtu Jihomoravského kraje se počítá i s dostavbou kyjovského centra pro seniory s částkou 3,35 milionu korun,“ potvrdil mluvčí hejtmanství Jan Chmelíček.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?