Do nemocnic v Olomouckém kraji byly investovány stovky mil. Kč

25. 7. 2016 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Stovky milionů korun byly v uplynulých čtyřech letech v Olomouckém kraji investovány do modernizace krajských nemocnic, jejichž chod zajišťuje soukromá firma ze skupiny Agel miliardáře Tomáše Chrenka. Část plánovaných investic hejtmanství směřovalo také do sociálních zařízení pro seniory, jejichž kapacita kvůli stárnoucí populaci ale stále více zaostává za poptávkou.


Krajské nemocnice v Prostějově, Šternberku a v Přerově má od léta 2007 prostřednictvím firmy Středomoravská nemocniční pronajaté Agel. Například Nemocnice Přerov v posledních letech s pomocí hejtmanství a evropských dotací investovala více než 200 milionů korun. V roce 2011 zrekonstruovala ambulantní trakt v pavilonu chirurgických oborů a otevřela novou jednotku dlouhodobé intenzivní péče. Opravena byla i lůžková část chirurgického pavilonu či pavilon radiodiagnostiky.

Ve Šternberské nemocnici šlo v předchozích letech více než 100 milionů korun například do modernizace porodnice. „Peníze z nájmu, který platí Středomoravská nemocniční, se investují zpět do rekonstrukcí majetku kraje, kterému nemocniční budovy patří,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), podle kterého investice výrazně zlepšují péči o pacienty. „Je to určitý posun ve standardu (péče) a zároveň se udržuje majetek Olomouckého kraje,“ řekl.

Obyvatelstvo Olomouckého kraje stárne. Na konci loňského roku v regionu žilo už 118.815 lidí starších 65 let. Na celkovém počtu obyvatel kraje měli senioři zhruba osmnáctiprocentní podíl, který do roku 2050 podle propočtů statistiků vzroste na třetinu. Statistici také upozornili, že v Olomouckém kraji navzdory stárnoucí populaci dostatečně rychlým tempem nepřibývají domovy pro seniory.

Například v okrese Olomouc je deset domovů pro seniory s kapacitou 935 lůžek, evidováno je ale bezmála 3000 žádostí. Čekací doba se pohybuje mezi šesti měsíci až třemi lety. Přímo v Olomouci je jen jeden domov pro seniory. Zařízení Pohoda Chválkovice, které provozuje Olomoucký kraj, má 218 lůžek a čekací dobu dva až tři roky. V roce 2014 byl proto v Radkově Lhotě na Přerovsku zprovozněn nový domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou. Pavilon má kapacitu 79 míst a Olomoucký kraj do jeho stavby investoval 156 milionů korun.

Podle opozičního krajského zastupitele Iva Slavotínka (KDU-ČSL) se Olomoucký kraj v uplynulých čtyřech letech málo zaměřil na podporu sociálních služeb pro seniory v jejich domácím prostředí, které do značné míry zajišťuje neziskový sektor a jsou poměrně levné. „My klademe daleko větší důraz na sociální služby, které jdou za klientem domů. ‎Pobytové služby jako ‎domovy pro seniory jsou samozřejmě v určitých životních situacích ‎nezbytné, vzhledem k jejich malému počtu ale klient musí jít za službou a opustit svoje bydliště, což je na sklonku života velmi obtížné,“ řekl ČTK Slavotínek. Kraj by měl podle něj podporovat také zřizování nových malokapacitních domovů pro seniory v menších obcích, aby staří lidé nemuseli opouštět obec, kde žijí.

Střední školy v Olomouckém kraji rozšiřují nabídku studijních oborů, aby vyšly vstříc poptávce zaměstnavatelů. Žáci devátých tříd základních škol se mohou letos poprvé přihlásit například na obory grafický design, mechanizace a služby, elektromechanik pro zařízení a přístroje, kameník nebo montér suchých staveb. Střední školy a učiliště se zároveň snaží mít ucelenou nabídku studijních oborů.

Olomoucký kraj zřizuje 67 středních škol. U dalších 18 je zřizovatelem soukromá osoba. Tři školy zřizuje obec a dvě církev. Letos se na střední školy v Olomouckém kraji hlásilo více než 4500 žáků devátých tříd.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?