Do nemocnice přijde půl miliardy

18. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
V souvislosti s výstavbou automobilky Toyota by mělo do zdravotnického zařízení přijít až půl miliardy korun. Slavnostní otevření nově opravené budovy se uskuteční na začátku června. Kromě interny se do ní vrátí rehabilitace...


Rekonstrukce interny skončí do závěru května. Po ní by měla přijít na řadu výstavba budovy pro kuchyň a zřízení centrálního příjmu.

Kolín - Před dokončením je přestavba interny nemocnice, která si vyžádala náklady ve výši dvě stě dvacet milionů korun. Práce však v areálu zdaleka nekončí. V souvislosti s výstavbou automobilky Toyota by mělo do zdravotnického zařízení přijít až půl miliardy korun. Slavnostní otevření nově opravené budovy se uskuteční na začátku června. Kromě interny se do ní vrátí rehabilitace, rentgenové pracoviště a ambulance. Pacienty i zaměstnance čeká kvalitní zázemí, které jim poskytne dostatek soukromí. Ke dvěma výtahům přibyl třetí, pokoje budou mít sociální zařízení a maximálně čtyři lůžka. Další oddělení se ale do objektu nevejde.

„Krční, nosní, ušní zůstane ještě minimálně rok na dětském, ale hledáme pro ně jiné umístění. Neurologie se pouze přesune do nižších pater svého současného sídla, kam přestěhujeme také ambulance ze svobodárny,“ upřesnil ředitel kolínské nemocnice Jan Rakušan připravované změny. K akcím, které jsou zařazeny v plánu rozvoje, patří vybudování centrálního příjmu. Ten s největší pravděpodobností vznikne v budově dnešní kuchyně a prádelny.

„Toto zázemí se nyní nachází v centru nemocnice, což není právě vhodné umístění. Pro tyto účely tedy zřejmě vybudujeme novou stavbu na našich pozemcích a jejich dosavadní sídlo poslouží zdravotnickým účelům,“ sdělil Rakušan. Zásah potřebuje i budova chirurgie, ortopedie a urologie. Mezi plány je zahrnuto také nové anesteziologicko-resuscitační oddělení, centrální chirurgické sály, doplnění přístrojů rentgenového pracoviště a již zmíněné definitivní umístění krčního.

„Zatím váháme, s kterou akcí začneme. Podle mého názoru by to ale měla být právě výstavba kuchyně a vybudování centrálního příjmu. Je to složité rozhodování, protože všechny věci jsou potřebné,“ konstatoval ředitel nemocnice, která by v budoucnu měla sloužit pro celý region. Rychlost prací bude podle něj záviset na možnostech státní pokladny a od nadcházejícího ledna také na rozpočtu krajského úřadu.

PETRA PALEČKOVÁ, Kolínský deník, 18.4.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?