Do oběhu mohou přijít léky pochybné kvality

27. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Paralelní dovozy neodrážejí obvyklou vazbu mezi nabídkou a poptávkou, což může způsobovat sezónní výpadky u některých životně důležitých léků, říká v rozhovoru výkonný ředitel Mezinárodní asociace farmaceutických společností Pavol Mazan....


Přes výhrady farmaceutických firem Evropská komise paralelní obchod s léky podporuje. Proč?

Paralelní obchod v Evropské unii je legální, protože je v souladu s volným pohybem zboží. Systém těží z roztříštěnosti unijního farmaceutického trhu a z rozdílů v systému úhrad, marží pro lékárníky a distributory i výše DPH v jednotlivých zemích. Paralelní dovozy ale nereflektují obvyklou interakci mezi nabídkou a poptávkou, což může způsobovat výpadky u některých životně důležitých léků.

Můžete uvést nějaký konkrétní příklad země, kde kvůli paralelnímu exportu bývají problémy s dostupností léků?

Je možné doložit to na příkladu Řecka. Paralelnímu vývozu dnes podléhá každý desátý značkový lék v zemi, protože ceny léků jsou v Řecku o něco nižší, než je průměr EU. Některé léky se tak pro místní pacienty stávají méně dostupné, což může nakonec potkat i Česko, kde jsou ceny léků ještě nižší než v Řecku.

Kdo bude nejvíc ohrožen, pokud se stane zdrojem paralelního obchodu Česko?

Prohrávat budou všichni kromě paralelních distributorů. Určitě poroste tlak na zvyšování cen léků u nás, což se nebude líbit ani plátcům, ani pacientům, ale může navíc docházet i k výpadkům při dodávkách léků pro naše pacienty. Česká republika by se ale mohla stát také cílovou zemí pro některý z dalších přistupujících států, kde jsou ceny léků nižší. Co by mohla přinést tato varianta, je pro všechny zatím neznámou - nemáme s tím zkušenosti. Rozhodně nezanedbatelná jsou bezpečnostní rizika.

Jaké další problémy může přinést paralelní obchod?

Výrobci, kteří za lék nesou zodpovědnost až po jeho dodání pacientovi, nad ním při paralelní distribuci ztrácejí kontrolu, protože při vkládání příbalových informací paralelním distributorem může dojít k porušení integrity obalu.

Není také vyloučeno, že po rozšíření unijního trhu se do distribučního řetězce dostane nepovolaný účastník a v oběhu se objeví léky pochybné kvality. To je možné doložit na zkušenostech z USA, kde se na rozdíl od sousední Kanady ceny léků neregulují a ceny nových značkových léků jsou o 20 až 30 procent vyšší než v Kanadě.

Američané proto jezdí často nakupovat nové léky do Kanady. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv uvádí, že v souvislosti s růstem přeshraničních prodejů se počet padělaných nebo neregistrovaných léků v zemi jen za posledních šest měsíců zvýšil o 30 procent.

Sabina Kunešová, Hospodářské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?