Do obřího tendru Krajské zdravotní půjdou nakonec jen čtyři firmy

26. 6. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Čtyři firmy se přihlásily do třímiliardového tendru na IT služby, který vypsala Krajská zdravotní, jež spravuje pět největších nemocnic v Ústeckém kraji. ČTK to řekl mluvčí firmy Jiří Vondra.


O desetiletý outsourcing IT služeb projevilo zájem celkem 39 firem, jenže většina si jen vyzvedla dokumentaci a nabídku nepodala.

Zakázka je v regionu často diskutovaným tématem, kritizuje ji hlavně opozice. Vedení nemocnic zase tvrdilo, že podmínky jsou tak tvrdé, že se možná nepřihlásí vůbec nikdo.

Lhůta na podávání nabídek se několikrát prodlužovala. „Nakonec se přihlásily čtyři firmy, dokumentaci si vyzvedlo celkem 39 subjektů,“ řekl Vondra. Vítěze vybere vedení 28. června. Zadávací podmínky nebyly příliš vstřícné vůči malým firmám. Mimo jiné stanovily, že musí mít v posledních třech letech obrat minimálně 700 milionů korun a zkušenost s jednou veřejnou zakázkou za minimálně 100 milionů korun. Také musí mít minimálně 50 zaměstnanců.

Krajská zdravotní má pět nemocnic a 6400 zaměstnanců. Největší tendr ve své historii vypsala začátkem března a chce v něm najít někoho, kdo převezme práci jejího současného Centra informačních technologií (CIT). Pro tohle se vžil název outsourcing.

„Stav kontroly a toku dat je již mimo kapacitu pracovníků CIT a optimální udržitelnost systému,“ řekl ČTK po vypsání zakázky Vondra. Její cena v původním oznámení v úředním věstníku scházela a až později se ukázalo, že ji Krajská zdravotní odhaduje na 3,3 miliardy korun.

Krajská zdravotní je v posledních letech kvůli veřejným zakázkám kritizována některými lékaři a opozičními politiky. Hned po zveřejnění zakázky se v médiích začaly objevovat názory, podle nichž je zakázka předražená a ví se dopředu, kdo bude vítězem. Podle regionální přílohy Mf Dnes stojí provoz CIT Krajskou zdravotní jen 90 až 120 milionů Kč ročně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?