Do Opařan šlo 13 miliónů korun

2. 12. 2010 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Malí pacienti psychiatrické léčebny v Opařanech na Táborsku mají k dispozici nově vybavené pokoje, cvičnou kuchyň a novou dílnu a také kompletně zrekonstruované hřiště.


Za 13 miliónů korun z norských fondů léčebna ještě vybavila kuchyňky a jídelny na každé stanici a centrální chodby.

„Od roku 1994 bylo do osmihektarového areálu investováno na 200 miliónů korun, chybějí ale další milióny,“ řekla ředitelka léčebny Iva Hodková.

„Nejnutněji potřebujeme zhruba 45 miliónů na rekonstrukci opuštěné ubytovny v areálu na školu, protože nynější budovy školy a školičky nám po změně školského zákona, podle které se musí vzdělávat každé dítě, kapacitně nevyhovují,“ uvedla.

Kapacita klesla

U svého zřizovatele, kterým je ministerstvo zdravotnictví, ale léčebna s žádostí o dotaci zatím neuspěla. Dalších 15 miliónů korun je zapotřebí na rekonstrukci pavilónu C a kolem pěti miliónů na obnovu pláště budovy rehabilitace. Léčebna se navíc musí starat i o čtyři nemovité památky.
V léčebně, která je největší v Česku, je nyní 160 lůžek. Kapacita modernizací v posledních letech klesla o více než polovinu.

Dětští pacienti jsou umístěni v dvou- až pětilůžkových pokojích. Šest pokojů z 29 obývá po šesti dětech. Další snižování počtu lůžek na pokojích a tím i kapacity je závislé na zvyšování kapacity ambulantní péče. Dětská psychiatrie je podle ředitelky dlouhodobě podfinancovaným medicínským oborem.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?