Do opuštěného pavilonu nemocnice v Plané se přesune dětský domov

20. 8. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Do opuštěného pavilonu v areálu zkrachovalé nemocnice v Plané na Tachovsku se nastěhuje místní dětský domov. Budovu ale zatím nemohou krajští úředníci svěřit dětskému domovu do správy, neboť je zatížena žalobami a exekucemi...


PLZEŇ - Do už rok opuštěného pavilonu v areálu zkrachovalé nemocnice v Plané na Tachovsku se nastěhuje místní dětský domov. Krajští radní včera rozhodli, že poskytnou dětskému domovu část nemocničního pavilonu k užívání. Kraj totiž tíží velmi špatný stav současné budovy dětského domova a hledá pro jeho 28 dětí nové prostory.

Nemocniční budovu ale zatím nemohou krajští úředníci svěřit dětskému domovu do správy. Veškerý majetek bývalé nemocnice je totiž zatížen žalobami a exekucemi a kraj, přestože nemocnici spravuje, nemůže zatím disponovat jejím majetkem.

„Je to z důvodu řešení naléhavé situace dětského domova v současné již nevyhovující situaci, budova je stará, neodpovídá už dnešní době ani některým nově přijatým vyhláškám o chodu dětských domovů,“ řekl včera novinářům plzeňský hejtman Petr Zimmermann.

Kraj převzal od státu nemocnici v Plané, která má dluhy vyšší než čtvrt miliardy korun, ale také stavebně zanedbaný dětský domov. Více než dva roky kraj hledal pro havarijní stav domova řešení.

Proti žalobám a exekucím na majetek nemocnice se kraj brání vylučovacími žalobami. Podle radního Jana Tomana sice úřad ještě v oblasti zdravotnictví žádnou takovou žalobu nevyhrál, ve školství byl ale s těmito žalobami úspěšný. Úředníci proto věří, že uspějí i tentokrát. Pokud dá soud kraji za pravdu a nechá ho disponovat majetkem nemocnice, mohl by se pak pavilon nemocnice přepsat na dětský domov.

Krajský úřad dostal od státu více zařízení, která jsou ve velmi špatném stavu. Kraj musí podle náměstka hejtmana pro školství Václava Červeného i přes velmi omezené finanční možnosti tyto havarijní stavy co nejdříve řešit. „Musíme si s těmito nezaviněnými havarijními stavy, které jsem převzali od státu, nějak poradit,“ uvedl Červený.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?