Do pěti let by se mohly lidem transplantovat orgány prasat

9. 5. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rozhovor s ministrem zdravotnictví Bohumilem Fišerem: * Kdy vláda konečně projedná návrh transplantačního zákona, na který lékaři čekají už deset let? Nyní ho má na programu legislativní rada vlády, pak ho projedná vláda. Bude to během několika týdnů...


Připravil Václav Pergl, Právo, 9.5.2001

* Proč je v návrhu opět předpokládaný souhlas s darováním orgánů po smrti, a ne nesouhlas, jako je tomu v některých liberálních zemích?

Je velmi důležité, aby transplantace probíhaly. U nás není zvyk chtít po pozůstalých souhlas k odběru. Pacient ho stejně nemůže vyjádřit, a proto je v návrhu zákona opět předpokládaný souhlas s odběrem orgánů. Kdyby tomu tak nebylo, mohla by se transplantační medicína doslova zhroutit.

* Jaká je vůbec úroveň české transplantační medicíny?

Velmi dobrá. Snese plné srovnání s vyspělými státy.

* Nedávno byl objeven genom člověka. Bude mít vliv na rozvoj transplantací?

Věda o transplantacích má svůj vlastní vývoj. Genom s ní nemá bezprostřední souvislost.

* Bude se v budoucnu transplantovat víc orgánů než dnes?

Ano. Například tenké střevo. Ale jsme omezeni dárci orgánů. Proto se stále uvažuje o tom, že by se genově upravily orgány prasat tak, aby nepůsobily reakci proti lidskému orgánu. A ty by se využívaly. Takový je cíl vědy.

* Kdy k takovým transplantacím dojde?

První pokusné studie například prasečího srdce, ledvin transplantované člověku by se mohly uskutečnit v příštích pěti letech.

* Lékaři říkají, že dárců orgánů je málo i proto, že máme příliš přísnou vyhlášku ke stanovení smrti mozku člověka.

Lékařský vědecký názor na smrt mozku se mění, a proto i my budeme zřejmě měnit metodu současnou, takzvanou angiografii za jinou. Angiografie už je lékařsky překonána.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?