Do roku 2019 investuje kraj do chebské nemocnice 359 milionů

4. 12. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Karlovarský kraj chce investovat do roku 2019 do chebské nemocnice 359 milionů korun. Dostaví jeden pavilon a péči zcentralizuje. Zároveň se připraví na obnovu onkologického oddělení, které potřebuje nový urychlovač, řekl novinářům hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD). Chebská nemocnice, která patří pod Karlovarskou krajskou nemocnici a.s., je nyní ve ztrátě 26 milionů korun.


„Záměr jsme projednali s primáři oddělení, kteří se pod něj podepsali. Je to pro nás pojistka, aby za pár let nemohli říkat, že oni to tak nechtěli,“ uvedl Novotný.

Podle hejtmana by financování rekonstrukce chebské nemocnice měl zajistit kraj, ale s tím, že bude hledat možnosti získání dotací z Evropské unie. „Podporu také slíbilo město Cheb, a to až do výše 40 milionů korun. Za to smekám,“ uvedl Novotný.

Podle náměstka hejtmana pro zdravotnictví Miloslava Čermáka (ČSSD) je jasná základní koncepce a zhruba výdaje na jednotlivé roky. „Rozhodnuto ještě není, jestli budou v nemocnici tři nebo čtyři operační sály a jak to bude s kuchyní. Chceme vytvořit systém, který by řešil stravování jak pro nemocnici, tak i naše sociální zařízení v Chebu a okolí,“ uvedl Čermák.

V příštím roce by kraj měl dát asi deset milionů na projektovou přípravu rekonstrukce areálu nemocnice, v roce 2015 by na práce mělo jít už 40 milionů. S největším objemem investic, zhruba 132 milionů korun, se počítá v roce 2015.

Chebská nemocnice je spolu s karlovarskou součástí Karlovarské krajské nemocnice a.s. (KKN). Kraji patří i nemocnice v Sokolově, ale tu provozuje soukromá společnost Nemos. KKN byla letos na konci září ve ztrátě ve výši 61 milionů korun, z toho 35 milionů karlovarská nemocnice a 26 milionů chebská. Protože se závazky nemocnice už blížily výši základního jmění, zastupitelé v listopadu rozhodli o nepeněžním navýšení základního jmění o 36 milionů korun. Dočasně tak odvrátili hrozící předlužení krajských nemocnic, které způsobila zejména úhradová vyhláška.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?