Do zdravotnictví za ty peníze? Určitě ne, říkají studenti

13. 5. 2009 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Praktickou maturitní zkoušku včera absolvovali někteří ze studentů Střední zdravotnické školy v Karviné. Za dozoru odborné komise v Nemocnici v Karviné- Ráji skládali zkoušku z takových úkonů s pacienty zařízení, jako je měření tlaku, odběr krve nebo příprava infuze. Ne všichni studenti se ovšem takto připravovali na svou budoucí profesi...


Žáci Střední zdravotnické školy v Karviné včera absolvovali praktickou maturitní zkoušku

Někteří už jsou smíření s tím, že po složení maturitní zkoušky zamíří dělat úplně něco jiného, než čemu se na škole učili. „Láká mě udělat si policejní školu. Na doktorskou kariéru si totiž netroufám a dělat zdravotního asistenta nebo zdravotního bratra nechci,“ uvedl student školy, který právě dokončoval praktickou část maturity, Jakub Šťastný.

Důvod je podle něj velice prostý. „Platové podmínky pro zdravotního asistenta, ale i pro zdravotního bratra jsou špatné. Proto už přemýšlím do budoucna a jako člověk, který chce jednou živit rodinu, si chci najít práci, která mě i moji budoucí rodinu dokáže uživit. Jinak by mě tahle práce opravdu bavila, ale právě platové ohodnocení mě odrazuje,“ dodal Šťastný.

Jeho slova jsou reakcí také na to, že současným absolventům středních zdravotnických škol nestačí absolvování této školy k tomu, aby se mohli stát zdravotními bratry, respektive dívky sestrami. Stávají se pouze zdravotními asistenty, kteří při výkonu své profese musejí pracovat pod neustálou kontrolou.

Také proto se jen málo ze současných maturantů s maturitním vysvědčením z této školy spokojí. „Určitě si chci udělat ještě tříletý bakalářský obor, díky němuž bych se stala zdravotní sestřičkou. Přemýšlím ovšem o tom, že jej budu studovat dálkově a přitom už budu pracovat,“ uvedla maturantka Lucie Halfarová.

Podle ní se v její třídě najdou jak ti, kteří míří na doktorské studium, tak ti, kteří do zdravotnictví po střední škole nenastoupí.

Petr Wojnar, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?