Dobrovolníci ADRA naslouchají lidem v krizových situacích

19. 5. 2014 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce

Komunitní intervenční psychosociální týmy složené z laiků působí díky humanitární organizaci ADRA. Tyto dobrovolníky ADRA mobilizuje na pomoc lidem v krizových situacích, například při hromadných neštěstích.




„Ne vždy musí být na místě psycholog, a pokud ano, jeho působení je časově ohraničené. Jenže pomoc zasaženým může vyžadovat mnohem delší čas, někdy v řádu dnů, týdnů i měsíců. Také je potřeba si uvědomit, komu všemu je nutné pomoc poskytnout,“ vysvětluje roli těchto laických pomocníků koordinátor KIP týmů v České republice Josef Koláček z ADRA.
Jako příklad uvádí neštěstí, které se stalo v roce 2009 ve Zlíně na autobusové zastávce. O život tehdy přišli dva chlapci, kteří čekali na trolejbus a spadl na ně strom. Lidí, kteří jsou zasažení událostí nebo se jich neštěstí dotýká, je obvykle mnohem více.

Když je zle, jdou do „služby“

Komunitní intervenční psychosociální (KIP) týmy jsou organizované skupiny dobrovolníků, kteří projdou výcvikem a v případě mimořádné události nabízejí psychosociální pomoc. Týmy jsou součástí organizace ADRA, která se v této oblasti angažuje již od roku 1997, kdy Moravu zaplavily povodně. KIP tvoří asi 150 lidí. Mezi nimi jsou maminky na mateřské, studenti, důchodci, učitelé, zdravotníci i prodavačky. Jsou školeni v naslouchání, reakci i naplnění potřeb lidí, kteří prožívají krizovou událost (požár, autonehoda, pracovní úrazy, záplavy, tornáda atd.). Prostřednictvím rozhovoru pomohou lidem zorientovat se v těžké situaci, rozpoznat aktuální potřeby, zprostředkovat další kontakty nebo pomoc.
Když přijde jejich chvíle, okamžitě vyrážejí „do služby“. Fungují v rámci akreditovaného programu Ministerstva vnitra ČR „KIP týmy pro mimořádné události“. Navazují na práci záchranářů a hasičů, spolupracují s představiteli obcí, církvemi a dalšími organizacemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?