Dobrovolníci zpestří lidem v nemocnici dlouhé chvíle

15. 11. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na dětských a geriatrických odděleních plzeňské Fakultní nemocnice se začnou brzy objevovat dobrovolníci. Měli by nabídnout pacientům to, na co při svém vytížení nemá zdravotnický personál čas. Zpestření dlouhého času...


Plzeň - který musejí nemocní strávit na lůžku.

„Zatím se do projektu Dobrovolníci v nemocnici se zapojilo asi 15 lidí. Na poslední listopadovou sobotu pro ně chystáme celodenní přípravu na práci s pacienty. Přímo na oddělení fakultní nemocnice se vydají poprvé v lednu příštího roku.“ říká Tereza Eberlová, ředitelka Občanského sdružení Totem - Regionálního dobrovolnického centra, které projekt ve spolupráci s nemocnicí zajišťuje.

„Dětem i dospělým pacientům pomohou především zkrátit dlouhou chvíli. Budou si s nimi hrát a povídat nebo třeba předčítat,“ vysvětlila Eberlová.

Dobrovolníci v nemocnici jsou již šestým projektem, který Totem v Plzni rozjíždí. Před třemi lety začal s programem 5P na pomoc problémovým dětem, jimž je určen také nízkoprahový klub v Lobzích. Podílí se mimo jiné i na Evropské dobrovolné službě a ve spolupráci s Úřadem práce Plzeň-město nabízí projekt pro nezaměstnané.

„Absolventům škol a dalším lidem bez práce pomáháme získat v různých organizacích praxi,“ popisuje Eberlová. Po odpracování minimálně 75 hodin v oblastech sociální, zdravotnické či školské lidé získají větší šanci na trhu práce i potřebné profesní návyky a kontakty, ale také úřadem práce potvrzené osvědčení o získané praxi. Během dvou let tak programem prošlo 37 nezaměstnaných.

KVĚTA MATĚJOVCOVÁ, Plzeňský deník, 15.11.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?