Dodavatele léků dosud tíží nesplacené dluhy

22. 2. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Očekávali jsme, že vše půjde mnohem rychleji. I když jsme vyhlásili, že ustupujeme od hrozby přestat dodávat léky do nemocnic, pokud peníze nedostaneme v krátké době, nevylučuji, že nejvíce zadlužené nemocnice přestaneme zásobovat léky...


Dodavatelé léků, kterým zdravotnická zařízení dluží čtyři miliardy korun, nedostali zaplaceno, přestože vláda již minulý týden rozhodla uvolnit pět miliard korun na úhradu dluhů. Peníze uvidí nejdříve koncem března.

„Očekávali jsme, že vše půjde mnohem rychleji. I když jsme vyhlásili, že ustupujeme od hrozby přestat dodávat léky do nemocnic, pokud peníze nedostaneme v krátké době, nevylučuji, že nejvíce zadlužené nemocnice přestaneme zásobovat léky. Nemůžeme je stále úvěrovat,“ řekl Právu Pavel Suchý, prezident Asociace velkodistributorů léčiv (AVEL). Dodal, že za čtrnáct dní má asociace zasedání. „Vláda peníze schválila. Distributoři mají jistotu, že peníze dostanou. Musí ale počkat, než se vše přes Konsolidační banku uskuteční. Neumím odhadnout, kdy to bude, věřím, že koncem března,“ řekl Právu mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ota Černý. „Aby nemocnice mohly zaplatit dodavatelům léků, musí naše pojišťovna nejdříve dostat peníze od Konsolidační banky,“ řekla Právu Kateřina Zamastilová, tisková mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Uvedla, že v pátek byla podepsána smlouva. „Banka by nám do jednadvaceti dnů měla poskytnout sedmdesát procent ze 4,5 miliardy. Jakmile peníze budeme mít, zaplatíme nemocnicím. Na co peníze použijí, je jejich věc. Nemůžeme jim nařídit, aby z nich přednostně zaplatily léky,“ řekla Zamastilová. Peníze by tedy VZP měla dostat do 16. března. Ředitelé nemocnic, s nimiž jsme mluvili, potvrdili, že distributoři léků mají přednost i přesto, že nemocnice dluží také dodavatelům tepla, elektrické energie a potravin. „Nemocnice bez léků zůstat nemohou, to by byla katastrofa. To má přednost před vším,“ míní Jaroslav Přehnal, předseda Asociace českých a moravských nemocnic.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?