Dohoda na dosah? Heger zřejmě nabídne lékařům dvě miliardy

28. 1. 2011 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Několikaměsíční krize českého zdravotnictví by mohla být brzy ukončena. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) zřejmě lékařům nakonec ustoupí. Tedy alespoň částečně: chce jim nabídnout dvě miliardy.


Schůzka se šéfem Lékařského odborového klubu Martinem Engelem se uskuteční dnes odpoledne. A ministr na ni jde po dohodě s vládními špičkami s jasným návrhem. Podle informací serveru iDnes.cz by mu měl nabídnout 2 miliardy korun.

Což sice není vše, co lékaři požadovali, ale na dohodu by to pravděpodobně stačilo. Hlavní bod návrhu spočívá v tom, že z rezervních fondů pojišťoven by měly jít od 1. dubna na platy lékařů dvě miliardy korun navíc. I za cenu toho, že se některé pojišťovny dostanou do minusu.

Za tento ústupek bude chtít Heger po lékařích, aby podpořili rušení zhruba deseti tisíc akutních lůžek a možná i některých nemocnic. Na tom se ostatně ministr s pojišťovnami již shodl.

Podle DNES bude rušení předcházet analýza, kterou do konce června předloží skupina expertů. Ale už teď je jasné, že ministerstvo chce zrušit zhruba 10 až 15 procent všech akutních lůžek, kterých je asi 54 tisíc. A to už od 1. ledna příštího roku.

Rušením lůžek se ušetří miliardy

Pojišťovny, které by se letos zadlužily, by rozpočet vyrovnaly příští rok právě úsporami na zrušených lůžkách. „Pokud mají pojišťovny letos fungovat na dluh, musí být jasné, že se situace změní už od roku 2012,“ řekl uvedl šéf správní rady VZP Marek Šnajdr (ODS).

Jak na nabídku odbory zareagují, sice zatím není jasné, ale prostor pro dohodu by se tím značně otevřel. Například prezident České lékařské komory Milan Kubek nabídku označil za férovou.

Odbory se zatím zdráhají

Odbory zatím do médií tvrdí, že neustoupí, dokud jejich požadavkům nebude vyhověno úplně. I když jedním dechem dodávají, že by takový návrh projednaly.

„Ještě uvidíme, co přesně nabídnou a jestli to budeme akceptovat. Nabídku projednáme 1. února na jednání Lékařského odborového klubu a teprve potom zaujmeme nějaké stanovisko. Samozřejmě bych uvítal, kdyby ministr splnil naše požadavky úplně. Ale necháme se překvapit,“ uvedl pro DNES Miloš Voleman z předsednictva Lékařského odborového klubu.

Podobně se vyjádřil i sám šéf LOK Martin Engel. „Záleželo by na tom, jaké by byly garance, že ty peníze opravdu budou, a kolik by to znamenalo v přepočtu pro konkrétního doktora v nemocnici,“ nastínil Engel.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?