Dohoda nemocnic s pojišťovnami stále v nedohlednu

13. 12. 2012 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Krizový štáb nemocnic, pacientů a odborů dementoval zprávu Svazu zdravotních pojišťoven o dohodě se 133 nemocnicemi – smlouvy podepsaly jen dvě nemocnice AČMN a žádná krajská. Nemocnice však pacienty ujišťují, že péči budou poskytovat i po 1. lednu 2013.


Zpráva Svazu zdravotních pojišťoven (SZP) o tom, že se s většinou nemocnic dohodl na uzavření nových dlouhodobých smluv, označují představitelé Krizového štábu za „novinářskou kachnu“. „Sdělení zdravotních pojišťoven z 10. prosince 2012, že se dohodly se 133 ze 158 nemocnic, je dezinformace. Z nemocnic Asociace českých a moravských nemocnic smlouvy podepsaly jen dvě, z Asociace krajských nemocnic dosud žádná,“ sdělil novinářům na tiskové konferenci místopředseda AČMN Petr Fiala. Současné smlouvy nemocnicím vyprší 31. prosince, a ačkoli zdravotní pojišťovny očekávají, že se jim do konce tohoto termínu podaří uzavřít smlouvy s přibližně 80 % nemocnic, z posledních prohlášení krizového štábu vyplývá spíše pravý opak.

Psané i nepsané dohody

Podle AČMN zdravotní pojišťovny nejenže neplní dohody, které uzavřely před samotným vyjednáváním s nemocnicemi, které sdružuje jejich organizace, ale dokonce ani s těmi zřizovanými kraji. Krizový štáb se v rámci ustavující schůze Asociace krajů ČR sešel s hejtmany a primátorem hlavního města Prahy. Podle jednoho z mluvčích Krizového štábu a výkonného ředitele AČMN Stanislava Fialy, došlo mezi všemi účastníky k naprosté shodě v negativním hodnocení situace ve vyjednávání mezi zdravotními pojišťovnami a nemocnicemi o nových smlouvách na příští rok.

„Zdravotní pojišťovny neplní uzavřené dohody. Návrhy smluv zdravotních pojišťoven nemocnicím jsou v rozporu s dohodami, které byly za účasti krajských orgánů učiněny v krajích Plzeňském, Jihočeském, Jihomoravském, Vysočina. Proto byly nemocnicemi odmítnuty.,“ uvedl Petr Fiala. Většině nemocnic se návrhy smluv příliš nezamlouvají a stejně jako v případě zveřejněných parametrů restrukturalizace, i zde často skloňují slovo „diktát“.

„Čertovo kopýtko“

AČMN sice přiznává, že zdravotní pojišťovny většinám nemocnic nabídly dlouhodobé smlouvy, problémem jsou však drobná ultimativní ustanovení. „Téměř v každé z navržených smluv je skryté nějaké čertovo kopýtko. Smlouvy jsou sice nominálně na pět let, ale v řadě případů v podstatě jen na šest měsíců, pokud nemocnice nebudou respektovat další podmínky uvedené v přílohách smluv,“ řekl Petr Fiala.

Zmíněná „čertova kopýtka“ jsou podle Fialy skryta v tom, že přestože je návrh jako celek koncipován jako dlouhodobá smlouva, některá klíčová oddělení nemocnice (např. laboratoře, magnetická rezonance apod.) by podle návrhu měly smluvní jistotu pouze v řádech několika měsíců, což by prý prakticky uvrhlo celé zařízení do nejistoty.

Zajištění zdravotní péče

Výkonný ředitel AČMN Stanislav Fiala zdůraznil, že nemocnice o dohodu přesto usilují a i pokud k ní do konce roku nedospějí, tak jsou připraveni od 1. ledna 2013 poskytovat zdravotní péči ve stávajícím rozsahu, a tedy i bez smluvní jistoty jejího proplacení zdravotními pojišťovnami.

„Nemocnice usilují o dohodu a AČMN v nejbližších dnech předloží zdravotním pojišťovnám za nemocnice jejich návrhy smluv, které budou vycházet z toho, co navrhují pojišťovny. Navrhneme, aby se od 1. ledna poskytovala péče v rozsahu, v jakém se poskytuje dosud, aby tedy 1. leden nebyl žádný zlom, žádná katastrofa. Současně navrhujeme se zavázat, že se struktura a rozsah péče vymezený v přílohách upraví podle výsledků jednání v jednotlivých krajích,“ řekl na adresu zdravotních pojišťoven Stanislav Fiala.
Zákonná povinnost

Podle ministerstva zdravotnictví je prý škoda, že nemocnice přicházejí s vlastními návrhy až dva týdny před vypršením stávajících smluv a na poskytovatele i plátce péče apeluje, aby se dohodli v co možná nejkratším čase.

Petr Fiala však namítá, že návrhy smluv nikdy nebyly zákonnou povinností nemocnic, nýbrž právě pojišťoven, které na to měly více než rok.

„Jsou to zdravotní pojišťovny, které nesplnily zákonnou povinnost smluvně zajistit péči pro své pojištěnce, ponesou právní odpovědnost za veškeré dopady a následky, vzniklé v příčinné souvislosti s porušením právní povinnosti zdravotními pojišťovnami,“ dodal Fiala.

Obě svářící se strany však dosud zachovávají koordinovaný postup – zdravotní pojišťovny na základě svých vlastních memorand a nemocnice společně s kraji na podkladě dřívějších doporučení asociace nemocnic. Stanislav Fiala na tiskové konferenci v této souvislosti upozornil na to, že i zmíněné dvě nemocnice, které k návrhům smluv nemají žádné výhrady, budou v této věci s ostatními poskytovateli péče solidární.

Potřebu součinnosti na krajské úrovni již před časem zdůraznil i šéf asociace krajů a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), který se jako jediný představitel opozice písemně – prostřednictvím tzv. jihomoravského memoranda – dohodl s ministerstvem a pojišťovnami na podobě sítě nemocnic v jím řízeném kraji.

1)
Co je HTA? HTA (health technology assessment) je definováno jako systematické hodnocení vlastností a účinků zdravotnických technologií. Zabývá se jak přímými účinky těchto technologií, tak i jejich nepřímými a nezamýšlenými důsledky, přičemž cílem je získání informací pro rozhodování o zdravotnických technologiích
2)
Co je „zdravotnická technologie“?
Pod pojmem zdravotnické technologie jsou myšleny intervence, které mohou být využity při prevenci a podpoře zdraví, diagnostice a léčbě akutních a chronických onemocnění či při rehabilitaci. Mezi zdravotnické technologie se řadí: léky, lékařské přístroje, diagnostické a terapeutické metody, ale také systémy organizace zdravotnictví.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?