Dohoda o hmotné odpovědnosti

20. 8. 2013 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Pracuji v nemocniční lékárně a při nástupu jsem pochopitelně podepisovala hmotnou zodpovědnost za léky v našem skladu, které se jednou ročně kontrolují inventurou. Nyní nám předkládají k podpisu novou smlouvu o hmotné zodpovědnosti s odůvodněním, že nastoupil nový ředitel a musí se to podepsat znovu. Má to nějaké opodstatnění, nebo se mám bát, že nám jen chtějí podstrčit méně výhodné podmínky?"


Na dotaz čtenářky odpovídá Mgr. Markéta Kalivodová

Dohoda o hmotné odpovědnosti uzavřená mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem upravuje podmínky odpovědnosti zaměstnance za schodek na hotovosti, ceninách, zboží, zásobách materiálu nebo jiných hodnotách, jež jsou předmětem obratu nebo oběhu, s nimiž má zaměstnanec možnost osobně disponovat po celou dobu, po kterou mu budou svěřeny.

Zákoník práce spojuje zánik dohody o odpovědnosti se zánikem pracovního poměru nebo dnem, kdy bylo ze strany zaměstnance doručeno zaměstnavateli odstoupení od této dohody z důvodů stanovených zákonem (vykonává-li jinou práci, je-li převáděn na jinou práci, pracoviště atd.), není-li v odstoupení stanoven den pozdější.

Změna vedení nemá vliv

Z výše uvedeného vyplývá, že změna v osobě ředitele nemá vliv na trvání dohody o hmotné odpovědnosti, tudíž, nedošlo-li na pozici zaměstnance objektivně ke změnám ovlivňujícím jeho hmotnou odpovědnost, není zde žádný důvod pro uzavírání smlouvy nové.

Pro úplnost si dovolím poznamenat, že skutečnost, že zaměstnanci jsou v průběhu jeho pracovního poměru svěřeny i další hodnoty, než jaké mu byly svěřeny při sjednávání dohody o hmotné odpovědnosti, neznamená, že za schodek na těchto hodnotách zaměstnanec neodpovídá – naopak, odpovídá po celou dobu trvání pracovního poměru za jemu svěřené hodnoty, pokud od dohody ze zákonem stanoveného důvodu neodstoupí.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?