Dohoda o nemocnici je možná vždycky

6. 2. 2009 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
"Město tyto finanční prostředky má. Ale to je opět otázka jednání, protože podle smlouvy můžeme 8,5 miliónu korun za vložené investice splácet až deset let. Od samého začátku ale deklarujeme ochotu tuto částku uhradit okamžitě, aniž bychom zkoumali, zda došlo investicemi k zhodnocení nebo znehodnocení nemocnice. Záležet bude na společnosti, zda naši nabídku akceptuje," komentoval pro Právo situasi kolem Dačické nemocnice starosta Rudosf Hájek...


STAROSTA DAČIC RUDOLF HÁJEK (ODS) ŘEKL PRÁVU:

Na středeční pracovní schůzi nepřijali zastupitelé podmínky společnosti PP Hospitals k smírnému řešení kauzy městské nemocnice. Neoddálili tím odchod společnosti z nemocnice?

Toto pracovní jednání nemůže přijmout žádné zásadní rozhodnutí, to musí zastupitelé učinit až na řádném jednání zastupitelstva. My jsme pouze celou záležitost prodiskutovali v návaznosti na jednání, které se uskutečnilo na Krajském úřadě v Českých Budějovicích. Kromě hejtmana Jiřího Zimoly a jeho náměstkyně pro zdravotnictví Ivany Stráské byl v Dačicích přítomen také náš právní zástupce Antonín Tunkl, který nabídku společnosti okomentoval. Jednotlivé podmínky i finanční požadavky jsme pak detailně rozebírali. V nabídce jsou některé formulace, které nevyhovují našemu právnímu zástupci. To znamená, že absolvujeme další schůzky se společností PP Hospitals, na něž přijdeme s našimi připomínkami. Dohoda o nemocnici je možná vždycky.

Jaké konkrétní neshody panují u zastupitelů ohledně nabídky společnosti?

Jednak jsou to právní záležitosti, které se podle našeho právníka nedají akceptovat. Pak jsou v nabídce finanční sumy. Částky 8,5 miliónu korun plus DPH za investice a 1,2 miliónu za inventář jsou nezpochybnitelné. Ale s 3,9 miliónu korun jako kompenzace za ztrátový provoz nemocnice má řada zastupitelů rozpor.

Loni v dubnu jste společnosti vypověděli smlouvu na provozování nemocnice s půlroční výpovědní lhůtou. Je to nyní téměř rok a PP Hospitals je stále v nemocnici. Jak je to možné?

PP Hospitals napadl oprávněnost výpovědi a my jsme celou věc předali soudu. Nyní se nacházíme v situaci, kdy čekáme, až nám přijde pravomocný rozsudek od Okresního soudu v Jindřichově Hradci na vyklizení prostor nemocnice, který jsme vyhráli. Pokud se v této době dohodneme se společností, bude spor ukončen, pokud ne, tak dojde určitě k odvolání proti tomuto rozhodnutí a celá záležitost se dále protáhne.

V případě že dojde k dohodě, má město dostatek peněz na zaplacení?

Město tyto finanční prostředky má. Ale to je opět otázka jednání, protože podle smlouvy můžeme 8,5 miliónu korun za vložené investice splácet až deset let. Od samého začátku ale deklarujeme ochotu tuto částku uhradit okamžitě, aniž bychom zkoumali, zda došlo investicemi k zhodnocení nebo znehodnocení nemocnice. Záležet bude na společnosti, zda naši nabídku akceptuje.

Jiří Falout, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?