Dohoda s lékaři se rýsuje, spor už jen o výši platů

12. 2. 2011 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Ani páteční jednání mezi ministrem zdravotnictví Leošem Hegrem (TOP 09) a zástupci nespokojených lékařů nepřineslo rozluštění tajenky, zda 3800 nemocničních lékařů 1. března nastoupí, nebo nenastoupí do práce.


„Dohodli jsme se, že připravíme dohodu, o které budeme jednat v pondělí. Zůstala nerozřešená část platová. Lékařský odborový klub (LOK) zůstává na stanovisku přidání lékařům v částkách mezi 8 až 12 tisíci korun měsíčně, na naší straně zůstává původní návrh 5 až 8 tisíc korun podle kvalifikace lékaře,“ uvedl v pátek Heger.

Přesto ale v něčem se jednání hnula kupředu. Peníze navíc by měly jít na počty lékařů, které nemocnice má, do tarifů a ředitelé nemocnic to budou muset respektovat. Ministerstvo se pak bude snažit, aby nová tarifní tabulka prošla vládou. Heger také odborářům slíbil, že vydá prohlášení ředitelům nemocnic, aby všechny lékaře, kteří o to požádají, vzali zpět.

O platech, na kterých se obě strany neshodly, se má jednat v pondělí odpoledne.

Rozhodne porada předsedů LOK

Předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel uvedl, že už zbývá jen „velmi krátký čas na vyřešení tohoto problému“. Stejného názoru je i prezident Lékařské komory Milan Kubek.
„Jediný způsob, jak zajistit bezpečnou lékařskou péči od 1. března, je dohoda s lékaři. Všechna ostatní nouzová řešení jsou nebezpečná, extrémně drahá, vytvářejí nátlak na státní rozpočet.“ I když by se podařilo dohodu mezi Hegrem a lékaři navrhnout tak, aby byla přijatelná pro obě strany, nemusí to ale ještě nic znamenat. Engel na středu 16. února svolal celostátní poradu předsedů místních organizací LOK a ty rozhodnou, zda splňuje většinu jejich požadavků nebo ne.

Protože však již dříve LOK prohlásil, že „nepodkročitelné minimum“ je přidání 8 až 12 tisíc korun měsíčně, může to znamenat nepřijetí dohody. V takovém případě by se už, podle slov ministra Hegra, naplno rozjela příprava krizových opatření tak, aby akutní péče od 1. března byla pro pacienty zajištěna.

Pardubice a Plzeň nabídly dorovnání

Pardubický kraj a Fakultní nemocnice Plzeň nabídly odcházejícím lékařům, že jim dorovnají mzdy na úroveň, kterou požadují odboráři.

„I když doktoři navýšení tento týden odmítli, protože nebyli přítomni všichni, prodloužila jsem termín své nabídky do pondělí,“ řekla Právu v pátek Jaroslava Kunová, ředitelka Fakultní nemocnice Plzeň. Doufá, že lékaři její nabídku přijmou. To by znamenalo, že navýšení platů bude na požadovaných 8 až 12 tisíc korun měsíčně. Přitom 5 až 8 tisíc měsíčně, jak navrhuje ministr Heger, by šlo do tarifů a zbytek ve formě osobní odměny.

Pardubický kraj nabídl, že z peněz, které ministerstvo pošle, by každému lékaři zařazenému do 11. a 12. platové třídy bylo přidáno 5 tisíc korun, ve 13. třídě 6500 a ve 14. a 15. třídě 8 tisíc korun měsíčně. Kraj navíc nabídl, že dorovná mzdy na úroveň 8, 10 a 12 tisíc korun měsíčně z rozpočtu nemocnic. Ředitelé se zároveň zavázali, že všechny lékaře vezmou zpět na jejich původní místa.

Foto popis| Zleva náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Pavelka, ředitel zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Jaromír Gajdáček, ministr Leoš Heger a ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Pavel Horák na včerejší tiskové konferenci.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?