Dohodnuto: Ve zdravotnictví proběhne největší reforma za 20 let

29. 6. 2010 8:58
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé budou mít už brzy možnost požádat lékaře o lepší kyčelní kloub, kvalitnější oční čočku, lehčí sádru nebo zubní plombu - a platit za nadstandard méně než dnes. ODS, TOP 09 a Věci veřejné se totiž včera pozdě večer dohodly na největší reformě zdravotnictví od začátku 90 let.


Ta stanoví nová pravidla, podle kterých budou zdravotní pojišťovny přispívat na lepší zdravotní péči.

"Bezbolestná" spoluúčast

Oproti dnešku to bude velký obrat. Pokud chce totiž dnes pacient lepší kloub nebo oční čočku, musí si je zaplatit úplně celé ze svého. Až koalice, která má ve sněmovně pohodlnou většinu 118 hlasů, prosadí svůj plán, tak si budou moci lidé zaplatit jen rozdíl mezi lepším kloubem a tím nejlevnějším, který dnes platí pojišťovna celý. Na nadstandardní péči tak budou nově doplácet zdravotní pojišťovny, a bude si ji tak moci dovolit mnohem víc lidí než dnes.

„Dohodli jsme se na definici nároku placeného ze zdravotního pojištění. Pokud se pacient rozhodne zvolit si dražší variantu, tak bude platit jako spoluúčast jen rozdíl mezi touto variantou a cenou, kterou hradí zdravotní pojišťovna,“ řekl HN poslanec a zdravotnický vyjednávač ODS Marek Šnajdr.

Do zdravotnictví by se díky tomu mělo dostat od lidí víc soukromých peněz. Na rozdíl od zavedení poplatků totiž dostanou lidé za své peníze něco navíc.

Julínek revival

Možnost připlatit si rozdíl mezi „standardem“ a „nadstandardem“ přitom byla jednou z nejzásadnějších věcí, kterou se nepovedlo před dvěma lety prosadit tehdejšímu ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi. Velká část Julínkovy reformy tak dostává díky koalici druhou šanci.

Koaliční strany totiž chystají i další velké změny, se kterými počítal už Julínek. Lidé budou mít garantováno, že do určitého počtu kilometrů a do určitého času jim bude muset zdravotní pojišťovna najít praktického lékaře nebo specialistu.

Pokud pojišťovna pacientovi lékaře do několika týdnů a do určitého počtu kilometrů nesežene, došlápne si na ni ministerstvo zdravotnictví. To by mělo nově pojišťovny na nedodržování zákona upozorňovat a v krajním případě jim bude moci i odebrat licenci.

Koaliční strany také chtějí lidi motivovat, aby se opravdu začali starat o své zdraví. Každý, kdo by pravidelně chodil na preventivní prohlídky k praktickému lékaři, zubaři nebo třeba na pravidelná preventivní vyšetření rakoviny, by mohl dostat od pojišťoven speciální bonusy - buď poukázky na jinak nehrazenou zdravotní péči, nebo přímo peníze na nově zřízené zdravotní účty.

Pojišťovnám se prý možnost „platit“ lidem za to, že chodí na prohlídky, bohatě vyplatí. „Určitě bychom toho využili. Účast na pravidelných prohlídkách šetří zdraví lidí i naše peníze,“ řekl HN šéf pojišťovny Metal Aliance Vladimír Kothera.

Nová koaliční dohoda - na rozdíl od Julínkovy reformy - už nepočítá s privatizací zdravotních pojišťoven ani s převodem fakultních nemocnic na akciové společnosti.

Poplatky: zvýšit nebo zrušit?

Jediným sporným bodem, na kterém se včera pozdě večer vyjednávači nedohodli, zůstávají poplatky ve zdravotnictví. Věci veřejné totiž sice chtěly zrušit poplatek za položku na receptu, jenže ODS a TOP 09 byly proti. „Kvůli zrušení poplatku za položku na receptu by ze zdravotnictví vypadly tři miliardy korun. A my jsme se nebyli schopni dohodnout, jak tento výpadek nahradit,“ vysvětluje Marek Šnajdr z ODS.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo ZDE.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?