Dojednáno: Za pronájem nemocnice kraj získá 60 milionů

29. 11. 2010 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
Dlouhé a náročné jednání je u konce a na stole leží finální smlouva. Společnost Nemos, která si Nemocnici Sokolov pronajme na dvacet let, zaplatí na nájmu kraji maximálně 60 milionů korun a dalších 30 milionů musí investovat.


Na společnost Nemos Sokolov nyní karlovarští hledí s nadějí. Má to být právě ona, kdo zachrání místní sokolovskou nemocnici. Po delším jednání krajská vláda ČSSD a KSČM schválila smlouvu na dvacetiletý pronájem špitálu.

Za Nemosem Sokolov stojí podnikatelé, kteří léta úspěšně vedou soukromou nemocnici v Ostrově. Nemos převezme nemocnici od 1. ledna. Během dvaceti let zaplatí na nájmu kraji maximálně 60 milionů korun a dalších nejméně 30 milionů musí investovat do opravy budov a nových přístrojů.

Částka za pronájem nemocnice se může ještě do poloviny prosince poupravit o deset procent buď směrem nahoru nebo dolů. Rozhodne znalecký posudek, jenž bude předložen. Investice však bude daleko vyšší, jednatel Nemosu David Soukup mluví o 400 milionech v příštích čtyřech letech.

Za zády má silného partnera – těžařskou firmu Sokolovská uhelná. Počítá se i s dotacemi a s tím, že nemocnice pod novým vedením začne vydělávat. „Dává nám prostor, abychom mohli nemocnici vést podle našich představ a posunout ji kupředu. I my jsme však museli ustoupit a přistoupit na některé kompromisy,“ reagoval pro DNES Soukup.

Kraj si nevěděl rady

Radní se k pronájmu zařízení rozhodli poté, co krajské zdravotnictví dlouhodobě procházelo opakovanými krizemi. Nedostatek lékařů, nestabilní týmy a téměř žádná perspektiva. Kraj si nevěděl rady a proto nemocnici nabídl. Pronájem ale vyvolal rozepře v krajské vládě.

Sociální demokraté byli pro, komunisté měli výhrady. Náměstek hejtmana Jaroslav Borka (KSČM)míní, že nájemní smlouva je nevyvážená a výhodnější pro Nemos než pro kraj. Borka považuje závazek firmy investovat 30 milionů korun za příliš nízký.

Vadí mu, že Nemos je malá firma se základním jměním 200 tisíc korun. A že ve smlouvě se objevuje odstavec, podle kterého kraj nesmí sokolovskou nemocnici diskriminovat v investiční a dotační oblasti. Tedy že by jí měl pomáhat jako té chebské a karlovarské.

Soukup: pacienti změny již brzo uvidí

Přípravy na převzetí již začaly. Nové vedení nemocnice již postavilo vrcholový management, připravilo strategii, akční kroky, priority, zahájilo komunikaci se zaměstnanci. „Děláme už provozní porady nového vedení a chystáme první investice ve spolupráci se Sokolovskou uhelnou. Začneme nákupem magnetické rezonance, na níž chceme podepsat smlouvu na přelomu roku a dovézt ji pak během dalších dvou měsíců,“ dodal pro DNES Soukup.

Nemos Plus, která si nemocnici pronajme, provozuje soukromou nemocnici v Ostrově na Karlovarsku. Jejím partnerem při provozování nemocnice v Sokolově bude podle předběžné dohody Sokolovská uhelná. Vlastníky Nemosu Plus jsou firma Birdon a známý fyzioterapeut Pavel Kolář.

Krajskou nemocnici tvoří ještě nemocnice v Karlových varech a Chebu. Tady se prozatím o pronájmu nejedná.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?