Dokazování vlivu návykových látek za volantem má být jednodušší

2. 8. 2012 7:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nezařazení poslanci z politického uskupení LIDEM Dagmar Navrátilová a Jiří Rusnok, zvolení původně za VV, chtějí vypracovat návrh, který by zjednodušil dokazování, zda byl řidič za volantem pod vlivem drog. Chtějí změnit zákon, aby zněl tak, že pokud má řidič takovou návykovou látku v krvi, pak je pod jejím vlivem. Nemusel by to určovat znalecký posudek, jako je tomu zapotřebí nyní.


„Nyní je potřeba po provedení stěru a odebrání moči a krve provést ještě znalecký posudek, který určí, zda je řidič látkou opravdu ovlivněn. To již nebude potřeba,“ uvedli oba poslanci ve své dnešní tiskové zprávě. Prokazování vlivu návykových látek za volantem je podle nich proti prokazování vlivu alkoholu složitější a také dražší, což působí problémy především v řízení o přestupku.

Navrátilová a Rusnok proto chtějí zavést tzv. analytický princip, který platí například v Německu, Belgii nebo Švédsku. Podle tohoto principu je řidič pod vlivem drog, pokud jsou zjištěny v jeho krvi. „V současné době oslovujeme zástupce všech politických stran, aby se k návrhu přidali. Ten chceme dále představit na semináři, který se bude konat v září,“ uvedli poslanci.

Nehody, u nichž má některý z účastníků v krvi drogy, se již v tuzemsku staly. Například loni v červnu zavinila čtyřiadvacetiletá řidička nehodu, při níž zemřeli dva lidé. Odborníci pak v její krvi objevili stopy pervitinu a marihuany. Znalci pak museli zjišťovat, nakolik byla pod vlivem těchto látek. V lednu 2008 srazil a zabil řidič vozem sedmapadesátiletou ženu. Nehodu spáchal pod vlivem pervitinu, když nezvládl ve velké rychlosti řízení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?