Doktoři se o krajské koalici dohadovali do poslední chvíle

19. 11. 2009 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Hnutí Doktoři protáhlo svá jednání o dalším postupu v rámci karlovarské krajské koalice až do poslední chvíle. Naposledy jednali o tom, zda zůstanou v krajské koalici, nebo pouze vymění na postu krajské radní Bereniku Podzemskou, jak požadují koaliční partneři ČSSD a KSČM, ve středu navečer.


Výsledky jednání byly známy až po uzávěrce tohoto vydání Práva. Veřejnosti chtějí Doktoři své stanovisko představit ve čtvrtek 19. listopadu před polednem. Jednání přitom Doktoři zahájili již v neděli v podvečer, ale bezvýsledně.

„Nedělní jednání jsme přerušili,“ uvedl karlovarský krajský zastupitel Dalibor Stach (Doktoři), podle kterého si členové hnutí do středy rozdělili úkoly, jejichž vypracování má přispět ke konečnému rozhodnutí hnutí.

„Atmosféra jednání směřovala k tomu, že například nechápeme sociální demokracii, která nám v krajské koalici diktuje, co máme a nemáme dělat,“ uvedl Stach, podle kterého problémy v krajském zdravotnictví vznikly v době, kdy byla ČSSD ve vedení kraje.

„Bez pověření krajské rady hejtman kraje (pozn. red. - Josef Novotný (ČSSD) jednal se Sokolovskou uhelnou o výstavbě nové nemocnice,“ kritizoval Stach. „Navíc za zády naší radní pro zdravotnictví jednal se soukromou nemocnicí v Ostrově o vedení sokolovské nemocnice,“ poukázal Stach.

Výměnu žádá ČSSD a KSČM

Podzemskou chce vyměnit ČSSD a KSČM proto, že podle nich nedodržuje usnesení krajského zastupitelstva.

Novotný nechce dopustit uzavření či omezení provozu žádné ze tří bývalých okresních nemocnic v regionu, zatímco podle Podzemské to není možné kvůli nedostatku lékařů. Chce proto slučovat karlovarskou a sokolovskou nemocnici. Z té se má stát podle jejích představ zdravotnické zařízení následné péče.

Hejtman kvůli záchraně sokolovské nemocnice začal jednat se soukromou ostrovskou nemocnicí, která by ji měla převzít manažersky. Nemá se jednat o privatizaci ani pronájem.

Podle Podzemské její výměna nic nezmění na postojích hnutí Doktoři, kteří trvají na jejích postojích při řešení situace. Podle krajského radního pro školství Vratislava Emlera (Doktoři) je největším ořechem k rozřešení, zda hnutí Doktoři zůstane v koalici či nikoliv. „Musíme si vytříbit, co dál,“ dodal.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?