Domácí péče o umírající je levnější než v ústavu, chybí kapacity

3. 1. 2014 8:17
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborná péče o umírající u nich doma je několikanásobně levnější a pro nemocné příjemnější než dožití v nemocnici, mobilní hospici ale nestačí pokrýt poptávku. Fungují hlavně ze sponzorských darů, zejména v malých městech je dostupnost takových služeb prakticky nulová, řekl ČTK ředitel pražského hospice Cesta domů Marek Uhlíř. Podle nedávno zveřejněného průzkumu STEM/MARK si přitom naprostá většina lidí přeje dožít doma místo v ústavu.


„Náš náklad na péči na den je zhruba 1900 korun, což může znít, že je velmi vysoká částka, ve skutečnosti náklad na standardní lůžko v nemocnici je kolem 3000, 3500 korun. Pokud by ten člověk byl na lůžku intenzivní péče, tak to bude něco mezi 15.000 a 40.000 korun. Takže pořád domácí hospitalizace je nejjednodušším a zároveň nejlevnějším způsobem, jak se postarat o lidi na konci života,“ uvedl Uhlíř.

Umírajícím a jejich rodinám poskytují nepřetržitě dostupnou péči lékaře, zdravotní sestry, ale také psychologa či sociálního pracovníka, kteří do rodiny dojíždí, když je potřeba. Kromě podávání tišících léků nabízejí rodinám také třeba řešení záležitostí s úřady nebo takzvanou odlehčující péči, když se krátce nemůže o umírajícího postarat někdo z rodiny. Péče je přitom téměř celá hrazena ze sponzorských darů, pacient platí za den 200 korun.

„Není to, tak jak si občas lidé myslí, pasivní čekání na smrt, je to aktivní přístup k léčbě toho člověka, i když víme, že výstupem té léčby nebude uzdravení toho člověka. Výstupem léčby je to, aby ten člověk mohl ty poslední své týdny nebo měsíce nebo dny dožít tak, jak si představuje, bez bolesti, přitom bez zastřeného vědomí, s respektováním jeho přání, jeho důstojnosti,“ vysvětlil Uhlíř. Přesun umírajícího z nemocnice, domova seniorů či léčebny dlouhodobě nemocných do domácího prostředí má prý obrovský vliv na jeho psychiku, klient během pár dní doslova rozkvete.

Uhlíř ale dodal, že v Česku je zařízení poskytujících domácí paliativní péči asi jen 14 a nestačí pokrýt zájem klientů a jejich rodin.

V České republice ročně zemře 105.000 lidí, z toho 60 procent v nemocnici a devět procent v nemocnici dlouhodobé péče. Přitom v prosinci zveřejněný průzkum STEM/MARK mezi 1147 lidmi ukázal, že doma by chtělo umřít 78 procent lidí.

V Česku potřebuje paliativní péči ročně až 70.000 lidí. V systému zdravotní a sociální péče zatím nejsou podmínky, aby byla všem dostupná.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?