Domácí porody

25. 7. 2012 7:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Přepis pořadu ČRo České Budějovice Bez obalu, jehož tématem byly domácí porody a hosty porodní asistentka Johanka Kubaňová, primář porodnice v Českých Budějovicích Petr Saak, viceprezidentka České konfederace porodních asistentek Radmila Dorazilová a poslanec Aleš Roztočil.


Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Šestinásobná matka Johanka Kubaňová z Trhových Svinů ještě nedávno ženám v těžké chvilce doma pomáhala. Právě dokončuje studium porodní asistentka a ráda by v tom pokračovala. Ženy podle ní zájem o porody doma mají. Ovšem do rizika milionové pokuty nebo dokonce vězení nepůjde.

Johanka KUBAŇOVÁ, porodní asistentka: Já mám šest dětí a pět se jich narodilo doma.

Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Byly nějaké komplikace?

Johanka KUBAŇOVÁ, porodní asistentka: Akorát jsem třeba rodila to poslední dítě v principu jako deset dní, teda že jsem prostě měla kontrakce a v nemocnici už by dávno mě vyřídili v uvozovkách. Pro dnešní porodnici by to možná byla komplikace, ale já jsem to prostě nějak ustála.

Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Vy teď chodíte k porodům doma?

Johanka KUBAŇOVÁ, porodní asistentka: Teďka nechodím, protože je vyhláška od dubna, nám to zkomplikovala.

Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Chystáte se, že v tom budete pokračovat?

Johanka KUBAŇOVÁ, porodní asistentka: Jo. Ty trendy jsou i dobrý, v tý společnosti, jako rozhodnutí Ústavního soudu o tom, že žena má nárok na péči, prostě kdekoliv porodit, takže to je dobrý. Já si myslím, že jednou to prostě bude jiný.

Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Zkušená matka nepochybuje o tom, že porod doma za normálních okolností rozhodně matce i dítěti prospěje. Jenže s takovým názorem naráží u tradiční medicíny. Primář porodnice v Českých Budějovicích Petr Saak už zažil na porodních sálech příliš mnoho komplikací.

Petr SAAK, primář porodnice v Českých Budějovicích: To je ze strany té ženy nezodpovědný hazard. Nikdo na světě, počínaje tou ženou, konče slovutným panem profesorem v Praze nebo v New Yorku, nedokáže poznat náhlé komplikace, které mohou při jakémkoliv porodu vzniknout. Tam může dojít k nenadálé komplikaci, která může mít opravdu smrtelný důsledek pro dítě nebo pro matku.

Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Asistenci zdravotníků při porodu doma zakázali poslanci v reakci na případ, kdy po komplikovaném domácím porodu zemřelo dítě. Soud potrestal porodní asistentku třímilionovou pokutou a podmíněným trestem vězení. Viceprezidentka České konfederace porodních asistentek Radmila Dorazilová přesto porody doma pod vedením zkušených asistentek prosazuje.

Radmila DORAZILOVÁ, viceprezidentka České konfederace porodních asistentek: K domácímu porodu se většinou vyjadřují ať už odborníci nebo laici, hlavně ti, kteří u porodu doma v životě nikdy nebyli. Já sama mám za sebou asi osm domácích porodů, z toho dva překotné, které by absolutně nešly převést do porodnice. Důležitější je právě nastavit ty pravidla a aby byly chráněny ty, které jim tu péči poskytují, tedy porodní asistentky.

Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Práci porodních asistentek by měla ošetřit nová norma, na které pracuje ministerstvo zdravotnictví. Zatím se ale dostalo teprve k tomu, že před třemi týdny vytvořilo komisi. Její šéf, poslanec za TOP 09 a porodník Aleš Roztočil s legalizací porodních asistentek u domácích porodů zásadní problém nemá.

Aleš ROZTOČIL, poslanec, porodník /TOP 09/: Já s tím nemám problém, jestli pojišťovna toto bude porodním asistentkám proplácet, tak jako ať ty porodní asistentky ty porody v domácnosti vedou. Víte sama, že to nepovažuji jako nejšťastnější řešení, ale vím, že ty ženy existují, co chtějí rodit doma. Tak je lepší pořád tedy, aby rodily aspoň s tou porodní asistentkou doma než úplně samy. A spoléhat se na rychlou záchrannou pomoc.

Mária PFEIFEROVÁ, moderátorka: Ženy v Česku sice mají právo na domácí porody s asistencí zdravotníky, chybí k tomu ale opora v zákoně. Prakticky je to tedy ilegální. Porodní asistentky jako třeba Johanka Kubáňová si tak musejí počkat, až ministerstvo zdravotnictví navrhne nějaká pravidla. To si ale zatím žádný závazný termín nestanovilo.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?