Domov pro seniory staví 40 nových lůžek, stále je to málo

14. 8. 2010 6:47
přidejte názor
Autor: Redakce
V novém pavilonu Domova pro seniory za pětapadesát milionů vzniknou čtyři oddělení.


Přístavba Domova pro seniory ve Štrossově ulici rychle roste. Rozšíří kapacitu Domova o čtyřicet lůžek.
Žít by zde měli převážně senioři trpící Alzheimerovou chorobou (ACh).

„Zařízení tohoto typu jsou nezbytná nejen pro zajištění lepší kvality života pacientů s Alzheimerovou chorobou, ale hlavně pro jejich bezpečnost. Domov se zvláštním režimem, kde jsou v současné době umisťováni lidé psychiatricky nemocní a lidé s ACh chceme do budoucna specializovat právě tímto směrem,“ řekla náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková.

Alzheimerovou chorobou trpí zhruba pětina lidí starších pětašedesáti let. Ze začátku se projevuje poruchami paměti a postupně u pacienta dochází až k demenci.

V nové přístavbě budou fungovat čtyři oddělení. V každém vznikne pět dvoulůžkových pokojů s hygienickým zázemím. Senioři budou moci využívat relaxační a společenskou místnost s kuchyňským koutem.

Počet seniorů se zdvojnásobí

„Jsme samozřejmě rádi, že se nám kapacita Domova pro seniory rozšíří o čtyřicet míst, ale náš problém to zcela neřeší. V současné době žije v Pardubicích více než patnáct tisíc lidí starších pětašedesáti let. Zhruba během deseti let se ale podle demografické studie počet lidí závislých na ekonomicky aktivní části obyvatel zdvojnásobí,“ upozornila Štěpánka Fraňková.

Je tedy podle náměstkyně nutné rozšířit kapacitu zařízení zhruba o sto lůžek.

„Výhled do budoucnosti je jasný a musíme si uvědomit, že většina seniorů přicházejících do domovů se bez sociální služby neobejde, bez ní by bylo ohroženo jejich zdraví nebo i život. Proto je vybudování dalších míst velmi naléhavé,“ zdůraznila Fraňková.

Přístavba nahradí budovu plicního oddělení, kterou dělníci kvůli špatnému technického stavu strhli. Dokončovací práce by měly být hotové za rok v létě.

V posledním patře nové budovy vzniknou také společenské prostory, terasa, zázemí a apartmán pro dvě osoby. Ten budou moci využívat návštěvy obyvatel domova.

Tisíc nevyřízených žádostí o přijetí

„Město Pardubice zřizuje v současné době dva domovy pro seniory s celkovou kapacitou 427 míst. Volná místa jsou průběžně obsazována, domovy evidují téměř tisíc nevyřízených žádostí o přijetí. Ročně žádá o přijetí do domovů zhruba dvě stě osmdesát seniorů. Například během prvních sedmi měsíců letošního roku domovy dostaly 211 žádostí, přijaly sedmašedesát nových klientů,“ vypočítala Nataša Hradní z oddělení vnějších vztahů pardubické radnice.

O přijetí do domova rozhoduje aktuální zdravotní stav a sociální situace každého klienta.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?