Dopis z kraje vnímali vedoucí domovů seniorů rozličně

23. 2. 2009 9:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Moravskoslezský kraj je zřizovatelem pěti zařízení pro seniory. Kdysi se nazývala domovy důchodců, dnes už jen domovy. A právě jejich vedoucí dostali podle informací Deníku text, v němž stálo, že domovy mohou nakupovat léky pro své uživatele v jediné krajské lékárně v okrese...


tedy bez poplatků.

Nakolik se jednalo jen o informaci, doporučení či něco jiného, se nepodařilo jednoznačně zjistit. Jisté je, že tato informace znervóznila například soukromé lékárníky v NovémJičíně. O tom, že samotní vedoucí domovů byli z textu přinejmenším rozpačití, svědčí jejich reakce.

Vzhledem k tomu, že z některých odpovědí byly cítit neurčité obavy, neuvedeme ani jedno konkrétní jméno. „Zatím nic takového není,“ znělo tvrzení z jednoho domova. V dalším zařízení již tak radikální zápor nezazněl, ale ani toho moc neřekli. “

To v žádném případě. Bližší informace by měl podat kraj,“ byla stručná odpověď. Zcela rozdílně na dotaz na výskyt textu doporučujícího nákup v krajské lékárně reagovali v dalším zařízení. „Doporučují nám to. Řešíme to, protože jsou to náklady na dojíždění. Není to nařízené, dá se říci. Je to doporučené. Ale máme doložit doklad, co jsme v této věci udělali,“ řekli mimo jiné.

„Pokyn byl neurčitý. Zvažovali jsme, co s tím dělat, a za dva dny přišel dotaz, jak jsme se s tím vypořádali. My ale máme nasmlouvané solidní podmínky s jednou lékárnou, takže se nám nevyplatí,“ bylo znění další odpovědi.

„Je to jen informace o možnostech nákupu léků. My na to ale nereflektujeme, protože by to bylo pro nás zatěžující. Uživatelé si mohou sami vybrat. Není psané, že by nám to nařídili, a je tam seznam lékáren, které to poskytují. Napsali ještě dotaz, jakým způsobem to děláme. Zatím ale nic nenakázali,“ odpověděli v pátém osloveném domově.

Náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví Karel Konečný zpočátku o žádném dopise nevěděl. Po nějaké chvíli podal jisté vysvětlení.

„Snad tady proběhla určitá konzultace, zda je možno v našich nemocničních lékárnách vybírat léky na recept uživatelům domovů důchodců. Pokud to pro ně je výhodné, tak ať se to realizuje. Nebylo to vnímáno, že by to byl nějaký příkaz nebo něco takového,“ ubezpečoval Konečný a poznamenal, že v prvé řadě je třeba zohlednit lidi a jejich ekonomické možnosti v této záležitosti.

„Je to v individuální pozici. Že by vyšlo nějaké jednoznačné nařízení, to si není nikdo vědom,“ dodal Konečný.

Ivan Pavelek, Regionální deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?